Texto

(1)

ALOE VERA

Svako kućanstvo trebalo bi imati barem dvije aloe vere! Ova biljka u medicinske se svrhe koristi još od prapovijesnih vremena, a spominje se i u Bibliji. Danas se najčešće koristi protiv sunčanih opeklina, manjih rana i drugih problema s kožom. No, njena prava vrijednost puno je veća.

Što je aloe vera?

Aloe vera je biljka poznata kao eliksir mladosti. Pripada porodici ljiljana, a najčešće raste u Africi i na Karibima. Poput kaktusa, i ona zadržava tekućinu kako bi preživjela u toplim, sušnim klimatskim uvjetima. Aloe vera doista izgleda posebno! Ima vrlo malu, gotovo nepostojeću stabljiku. Listovi su joj mesnati, blijedozeleni, kopljastog oblika, a na rubu pilasti s dugim bodljama. U svijetu postoji oko 200 vrsta Aloe vere, ali samo četiri imaju ljekovita svojstva. To su: Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi.

Aloe vera liječi izvana

Raspon ljekovitih svojstava aloe vere doista je impresivan. Najčešće se koristi za liječenje opeklina. Aloe vera smanjuje opekotinu i rashlađuje ozlijeđeno mjesto. Ako u vrtu imate ovu biljku, jednostavno odrežite vrh jednog lista i razmažite 'gelastu'

unutrašnjost na ranu. Možete i oguliti vanjski sloj lista i tako pripremljeno u potpunosti položiti na kožu.

Ako niste baš spretni sa 'sam svoj majstor' metodama , pripravke od aloe vere možete kupiti u trgovini. Najčešće ćete ih naći u obliku gela ili soka, a takve možete izravno nanijeti na opeklinu. Aloe vera je jednako učinkovita i kod opeklina od peći i kod opeklina od sunca. Njezine 'iscjeliteljske' moći ne prestaju ovdje! I druge ozljede kože, poput ogrebotine, rane i osipa također se mogu liječiti aloe verom. Neki povezuje ovu

(2)

biljku i s aknama. Nanesete li aloe veru direktno na akne uskoro nećete imati problema sa tenom.

Aloe vera liječi iznutra

Konzumacija soka ili gela od aloe blagotvorno djeluje na zdravlje. Nije preporučljivo jesti lišće aloe, ali možete dodati pokoju žličicu gela vašoj dnevnoj prehrani.

Možda niste znali, ali aloe vera sadrži aloin, te je zato i jak laksativ. Dok je iz soka od aloe odstranjen aloin, gel često sadrži ovaj laksativ. Stoga dok ne vidite kako će vaše tijelo reagirati, pijte manje doze aloe vere. Iako je malo prehrabro ustvrditi kako aloe vera produžava život, posljednja istraživanja pozitivno se kreću u smjeru te teorije. Sveučilište Texas Health Science Center provelo je istraživanje koje je pokazalo da su štakori, hranjeni aloe verom živjeli 10 posto duže nego oni koji nisu jeli ljekovitu biljku.

Kako koristiti aloe veru?

Aloe vera gel i sok sve su češći na policama ljekarna i trgovina zdrave hrane. Važno je napomenuti da su neke prerađevine od aloe vere bolje od drugih. Konzumiranje pića od aloe vere neće biti od velike pomoći ako uz to sadrži i puno šećera i kofeina. Poput mnogih drugih dodataka prehrani i ovdje formula glasi: što jednostavnije to bolje. Ovisno o koncentraciji, gel od aloe vere može biti bez okusa ili ljut. Ako imate problema s probavljanjem ove biljke (iako je ovo rijetkost, jer u najgorem slučaju ima okus soka od voća ili povrća), možete ju pomiješati s vodom ili sokom od jabuke.

(3)

Mnogostrana Aloe vera

Aloe vera (obična aloja) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja je spominjana već i u Bibliji. Njeni listovi sadrže supstancu koja je čini popularnom već hiljadama godina. Žućkasti ekstrakt sličan mleku, dobiven iz ceđenog lišća se uglavnom koristio iznutra, pošto ima laksativno i antiparazitno dejstvo, dok se gel iz lišća koristio spolja, za lečenje rana i dermatitisa.

Danas je njena popularnost ponovo dobila podstrek, nakon što je više studija posvećeno ispitivanju bezbednog korišćenja i efektivnosti Aloe vere dalo potvrdne rezultate.

Ona je očigledno uvek bila efikasna u lečenju rana, međutim sada su klinička ispitivanja potvrdila i to da aloja to čini podržavajući više bioloških procesa. S jedne strane održava hidrataciju rane i okolnih tkiva, dok s druge strane pojačava aktivnosti ćelija odgovornih za zaceljenje rane i proizvodnju kolagena. Pored toga, takođe smanjuje i zapaljenje, a na taj način olakšava regeneraciju.

Više studija je takođe opisalo i njene blagotvorne efekte, kada se koristi iznutra. Prvo, prema rezultatima jednog eksperimenta koji je izveden na miševima sa dijabetesom, i koji je objavljen 2010-e, unošenje aloje je takođe ubrzalo zarašćivanje rana. A to znači da se ona ne mora isključivo spolja aplikovati da bi podsticala regeneraciju ozleda. Rane od kojih pate dijabetičari često zarašćuju mnogo sporije i sa više rizika od komplikacija, usled prirode bolesti, tako da je ovaj rezultat veoma obećavajući u cilju da Aloe vera može postati deo njihovog lečenja u budućnosti. Ovo se takođe potvrdilo i u ispitivanju izvedenom 2006-e, kada je ekstrakt gela Aloe vere signifikantno smanjio nivo šećera u krvi, kao i nivo holesterola i triglicerida pre obroka, dok je povećao nivo insulina.

Prema jednom zbirnom izveštaju, koji sumira rezultate nekoliko studija, Aloe vera može da normalizuje preterano stvaranje kiseline u želucu, i to na taj način da to ne rezultira protivreakcijom još intenzivnije proizvodnje želudačne kiseline, što je inače sporedni efekat mnogih antacida dostupnih u apotekama. Uz to, studije su takođe zabeležile njeno analgetsko dejstvo, što može biti korisno u slučajevima kada preterano stvaranje

želudačne kiseline dovodi do bolova.

(4)

trakt. Prema tom izvoru, ona takođe može da podstiče množenje i operativnost crevne flore koja obitava u debelom crevu, što može da doprinese održanju zdravlja imunog sistema.

Njen imuno-modulativni efekat je trenutno tema mnogih istraživanja velikog obima. To može da bude važno u budućnosti, pošto nasuprot imuno-supresivnim lekovima, koji se većinom prepisuju u slučajevima autoimunih bolesti, Aloe vera ne potiskuje rad imunog sistema, već pomaže da se povrati njegovo stanje ravnoteže.

Pored svih nabrojenih uticaja, nekoliko nevezanih studija je takođe izvestilo o njenom antioksidativnom dejstvu. Prema tim rezultetima, ona efektivno štiti ćelije od peroksidnih slobodnih radikala, kao i od drugih slobodnih radikala nastalih u toku procesa zapaljenja. Trenutno se vrše brojna ispitivanja o efektima Aloe vere, ali se već sad može jasno videti koliko je izrazito koristan u održavanju normalnih aktivnosti našeg organizma, bilo da se koristi iznutra, ili spolja.

Gore opisani pozitivni efekti se mogu i dalje jačati, ukoliko izaberete proizvod koji sadrže i druge biljke kao dodatak Aloi veri, kao što su na primer morske alge, ili brusnica, pošto Aloa vera pojačava iskorišćavanje vitamina C, koji se nalazi u ovim biljkama.

Izvori:

Composition and Applications of Aloe vera Leaf Gel – J.H. Hamman, Molecules 2008. 13. p. 1599-1616.

MedLinePlus – Aloe vera Monograph

Rajasekaran, S.; Ravi, K.; Sivagnanam, K.; Subramanian, S. Beneficial effects of Aloe vera leaf gel extract on lipid profile status in rats with streptozotocin diabetes. Clin. Exp. Pharmacol.Physiol. 2006,

The effect of aloe vera oral administration on cutaneous wound healing in type 2 diabetic rats -Atiba A, Ueno H, Uzuka Y. J Vet Med Sci. 2011 May;73(5):583-9. Epub 2010 Dec 17.

Aloe vera and GI Tract Health - By Dr. Santiago Rodriguez

Bland, J., Effect of Orally Consumed Aloe Vera Juice on Gastrointestinal Function in Normal

Humans, Preventive Medicine, March/April 1985

Reynolds, T.; Dweck, A.C. Aloe vera leaf gel: a review update. J. Ethnopharmacol. 1999, 68, 3-37.

Vinson, J.A.; Al Kharrat, H.; Andreoli, L. Effect of Aloe vera preparations on the human bioavailability of vitamins C and E. Phytomedicine 2005, 12, 760-765.

Bible Jn 19,39 Bible 4Mos 24,5-6

(5)

ŠTO JE ALOE VERA ?

Od davnina je poznata kao eliksir dugovječnosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je

»Kraljicom ljekovitih biljaka«.

U svijetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na otoku Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja. Aloe vera je trajna sukulenta iz obitelji ljiljana (Liliaceae). Prirodno raste samo u

područjima sa toplom i suhom klimom (najbolji uvjeti su tamo gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22°C npr. Karibi, Meksiko).

Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

ŠTO JE ALOE VERA ?

Znanstvenici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima:

• VITAMINE: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu; • MINERALE: (više od 20); Ca,K,Fe, Na, Mg, Mn, Cu, Cr, Zn ...

• MUKOPOLISAHARIDE: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

• AMINOKISELINE: (potrebne za sintezu bjelančevina) - sadrži 7 od 8 esencijalnih i 11 od 14 neesencijalnih;

• ENZIME: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu probavu bjelančevina, ugljikohidrata, masti i celuloze)

• ANTRAKININE, LIGNINE, SAPONINE, STEROLE,...

KAKO SE SVE UPOTREBLJAVA ALOE VERA GEL ?

Ako se gel Aloe vere pije kao napitak (oralna uporaba), djeluje dobrotvorno na mnogobrojne funkcije organizma:

• jača imunološki sustav • smanjuje upale

• uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, ličinke i spore • detoksicira organizam

• potiče metabolizam i djelovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, probavnog i živčanog sustava, kože, očiju…

• pomaže kod odvikavanja odpušenja, alkohola i opojnih droga.

• Kod lokalne uporabe u obliku krema, sprejeva i kapljica idealno je sredstvo za: njegu kože, alergije, cijeljenje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod

(6)

bolova u zglobovima i mišići- ma, za njegu zubi i usne šupljine (upala desni,

paradentoza, afte), njegu i bolesti očiju (konjunktivitis, mrena…), za akne, seboreju, prhuti…

KAKO DJELUJE ALOE VERA GEL ?

• UTJECAJ NA PROBAVNE FUNKCIJE (Prof. dr. Ivan Danhof, dr. Jeffrey Bland) - Potiče probavu, neutralizira povišenu želučanu kiselinu,

• uravnotežuje djelovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizira pH stolice, pomaže kod iritabilnog crijevnog sindroma, kolitisa, proljeva i zatvorenosti. Prodire kroz stijenku probavnog trakta, ispire štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih tvari. • JETRA I ŽUČ - Poboljšava rad jetre, detoksicira je i regenerira. Preporuča se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i kroničnog hepatitisa i masne jetre.

• ŠEĆERNA BOLEST - Regulira i snižava razinu šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera (posebno važno kod bolesnika na inzulinu).

• SRCE I KRVNE ŽILE - Jača srčani mišić. Snižava razinu kolesterola u krvi i krvni tlak te smanjuje učestalost napada angine pektoris.

• BOLESTI IMUNOLOŠKOG SUSTAVA (TUMORI, RAK, AIDS) - Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastući tumor,

acemanan…). Potiče imunološki sustav. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave kemo i radio terapije.

• ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA - Ublažava simptome astme i alergija.

• MOKRAĆNI PUTEVI I PROSTATA - Ublažava akutne i kronične upale, djeluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).

• RESPIRATORNI ORGANI - Pomaže kod akutnih i kroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrijela, glasnica, pluća itd.).

• BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOARTRITIS, OSTEOPOROZA - Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oteklinu zglobova i mišića. Učinkovita je kod

uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcija učinkovita je kod osteoporoze.

• BOLESTI OČIJU - U obliku kapljica za oči uspješno se upotrebljava kod upale očne sluznice (konjunktivitis), mrene, trahoma, glaukoma, keratitisa (upale rožnice), herpes simplexa…

• NJEGA KOŽE I KOŽNE BOLESTI - Izvanredno vlaži kožu jer prodire do

najdubljeg dermalnog sloja, pomlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta 8x brže nego je to normalno te na taj način ubrzava cijeljenje rana. Izvanredna je za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu; ublažava i otklanja staračke pjege po rukama. Oralnom primjenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema djelotvorna je kod psorijaze.

(7)

KAKO PREPOZNATI KAKVOĆU PROIZVODA OD

ALOE VERE ?

Mnogo tvrtki u svijetu nudi razne proizvode od Aloe vere. Međutim, većina tih proizvoda sadrži vodu kao glavni sastojak, a Aloe veru u minimalnim količinama, nedovoljnim za bilo kakav zdravstveni učinak. Natpis "Aloe vera" na proizvodu uglavnom služi u marketinške svrhe, kako bi se poboljšala prodaja proizvoda. Prilikom izbora kvalitetnog proizvoda i proizvođača obratite pozornost na sljedeće:

• Imaju li proizvodi certifikat IASC (Međunarodni Aloe vera Znanstveni Savjet) ? Certifikat garantira vjerodostojnost deklaracije proizvoda, čistoću, visoku koncentraciju, te ekološki uzgoj i kvalitetnu preradu Aloe vere.

• Kakve sve certifikate ima proizvod (Kosher, Islam, FDA, jesu li proizvodi testirani na životinjama) ?

• Gdje raste Aloe vera iz koje se dobiva gel ?

• Posjeduje li proizvođač vlastite plantaže Aloe vere ?

• Kakvim postupkom se stabilizira gel (kuhanjem, zamrzavanjem, sušenjem i mljevenjem u prah izgubi se većina ljekovitih sastojaka)?

• Upotrebljava li proizvođač suvremeni, patentirani postupak stabiliziranja gela ?

ALOE VERA Aloe Vera Barbadensis Miller

Објављено децембар 10, 2010 од стране zacini

Opis biljke

Aloe vera je polupustinjska, kaktusolika, zeljasta biljka iz porodice ljiljana. Stabljika joj je debela, okrugla široka 4 do7 cm. Naraste od 60 do 100 cm. Listovi su mesnati, bledozeleni, kopljastog oblika, na ivicama testerasti s dugim bodljama. Crveni cevasti

(8)

cvet sa 6 latica čini duge, viseće grozdove. Biljka sadrži izuzetno gorak, žuti sok neposredno ispod tankog, kožastog tkiva, odnosno pokožice.

Do danas je poznato preko 250 vrsta od kojih samo 4 imaju lekovita svojstva (Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox).

Lekovitost

U lekovite svrhe koristi se sok aloe vere, odnosno gel, želatinozna masa, koja se nalazi u unutrašnjosti listova. Sok deluje pozitivno na imunitet, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, detoksificira organizam, potiče metabolizam, reguliše probavu,

poboljšava rad jetre, reguliše i snižava nivo šećera u krvi i holesterol, ublažava simptome astme, alergije i akutne i hronične upale mokraćnih puteva i prostate, pomaže kod

saniranja infekcija respiratornih organa.

Aloe vera utiče na poboljšanje imuniteta organizma. Sadrži tzv. alfa faktor, koji blokira dotok krvi u rastući tumor i tako doprinosi izlečenju. Kao dopunska terapija smanjuje negativne nuspojave hemo i radio terapije.

U obliku kreme i spreja idealno je sredstvo za negu kože (akne, seboreja, perut, zaceljivanje rana i opekotina), kod bolova u zglobovima i mišićima, za negu usne šupljine. Oralnom primenom soka i lokalnom u obliku krema aloa vera deluje na izlečenje psorijaze.

Izvanredno vlaži kožu, jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja. Podmlađuje kožu stvaranjem fibroblasta. Omekšava kožu i usporava stvaranje bora. Osim toga podstiče nastajanje kolagena i štiti epidermu. Otklanja staračke pege po rukama.

Upozorenje

Nema kontraindikacija za vanjsku upotrebu, ali se ne preporučuje oralna upotreba u slučaju hemeroida. Aloe vera podstiče stezanje glatke muskulature pa je ne treba koristiti u periodu trudnoće i u slučaju upale želudačno-crevnog trakta.

ALOE VERA i ALOE ARBORESCENS

23. avgust 2011. — Durmitor

ALOE ARBORESCENS prva je lijekovita vrsta iz grupe lijekovite biljke Aloe, a supstanca Aloin koja se nalazi u kori lista ove biljke, a ima djelotvorna svojstva koja pomažu kod mnogih oboljenja unutrašnjih organa, i raznih izraslina na spoljnim i unutrašnjim dijelovima tijela.

Ova biljka upotrebljava se u medicini i farmaciji najviše zbog njenog soka, koji sadrži brojne vitamine i minerale, a supstanca Aloin A i Aloin B nalazi se i u kori listova biljke

(9)

(osnovna materija zaslužna za ljekovita svojstva Aloe). Od biljke Aloe Arborescens izrađuje se napitak koji pomaže kod bolesti bubrega, debelog crijeva, raznih vrsta tumora, jačanju imuniteta a djeluje protiv raznih infekcija i upala.

ALOE VERA je druga lijekovita vrsta, a upotrebljava se u proizvodnji kozmetike i kao dodatak prehrani. Sok iz Aloe Vere koristi se za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Za

unutrašnju upotrebu dodaje se u sokove, a može se dodati i u salate i jela sapovrćem, kao i u izmiksano voće. Time poboljšava varenje i druge zdravstvene tegobe crijeva, jetra, žuči itd. Primjena gela Aloe u spoljnoj upotrebi pokazala se veoma djelotvornom. Aloe gel sadrži vitamine i minerale, organske kisjeline i neke druge komponente koje pomažu kod problema sa oštećenom kožom i bržeg zacijeljivanja rana, kao i kod opekotina. Zbog svoje vlažnosti i lijekovitih sastojaka Aloe gel uspješno liječi teža kožna oboljenja kao što je PSORIJAZA. Uz dodatak ekstrakata drugog lijekovitog bilja uspješno liječi akne,lišaje i neke vrste herpesa.Prirodni gel Aloe uspješno liječi probleme sa kosom (perut, suva i oštećena kosa,opadanje kose).

Обична алоја, права алоја, алоје вера, алое вера (лат. Aloë barbadensis Miller; A.

vulgaris Lam.) је биљка из породице Asphodelaceae.

Ово је релативно ниска, зељаста биљка која расте око 80-100 cm у висину.

Садржај

(10)

• 1 Историја и име • 2 Изглед и састав • 3 Употреба • 4 Лековитост • 5 Ограничења • 6 Дискусије • 7 Спољашње везе • 8 Напомена

[уреди] Историја и име

Обична алоја је од давнина позната као „еликсир дуговечности“. Због своје хранљиве вредности и лековитих својстава називају је „краљицом лековитих биљака“. Име је добила по ботаничару Милеру који ју је открио на острву Барбадос и уврстио у регистар лековитог биља. Реч Алое потиче од латинске форме арапског

назива Aloeh, сиријског Alwai или хебрејског Halal, чије је значење „изузетно горка материја“, што указује на изузетно горку жуту течност, млеко, односно сок, коју садржи биљка, а налази се непосредно испод танког кожастог ткива (коре). Комерцијални назив Алоје вера је латинског порекла и значи „права алоја“. Жути лековити сок су у ове сврхе користили још у 4 веку п. н. е.

[уреди] Изглед и састав

Обична алоја има розету сабљастих, шпицастих листова са тестерастим ивицама, из чије средине израста цветна дршка која се завршава у виду жутих или црвенкастих цеволиких цветова сакупљених у гроздастецвасти. Научници су установили да гел обичне алоје садржи преко 240 хранљивих и лековитих састојака, између осталог: • Витамине: А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Б12, Ц, Е и фолну киселину. • Минерале: (више од 20); гел садржи магнезијум, манган, цинк, бакар, хром, калцијум, калијум и гвожђе. • Полисахариде: имуномодулатори (помажу код АИДС-а, карцинома, имунолошких поремећаја), антиоксиданси; имају противупално, антибактеријско и антивирусно деловање. • Аминокиселине: људском организму су неопходне 22 аминокиселине које су неопходне за изградњу беланчевина. Гел Алое обезбеђује 20 ових аминокиселина. Оно што је још важније је да овај гел обезбеђује свих осам есенцијалних аминокиселина које није могуће произвести у људском организму и које се због тога морају уносити храном. • Ензиме: (16 ензима) из групе протеаза, амилаза, липаза и целулаза (помажу варење беланчевина, угљених хидрата, масти и целулозе).

(11)

Обична алоја је: имуностимуланс (јача општу отпорност, превентивно делује против болести као што су рак, сида, псоријаза, колагенозе), детоксиканс (од отрова, алкохола, наркотика), антиоксиданс (слободни радикали), има антивирусно дејство (херпес...), бактерицидно (уништава бактерије), фунгицидно (уништава гљивице), антифлогистик (упални процеси свих система), аналгетичко (смањује болове), адстригентно (стеже површину коже и слузокоже), лаксантно (регулише столицу), стимуланс (регулише статус психе) и антидијабетично (смањује ниво шећера).

[уреди] Употреба

Алоја је хранљива биљка за сваку ћелију људског организма. Када је ћелија здрава, она је отпорна и способна да изврши све функције које јој је природа дала. Биљка је ради властитог опстанка развила богат садржај витамина, аминокиселина, ензима и минералних материја да би осигурала свој опстанак у оскудним животним условима. Сама лековитост алоје се налази у компонентама које имају различите и специјалне енергетске вредности. Алоја је биљка која спада у породицу љиљана и у свету је познато преко 250 врста, од којих свега 4 имају лековито дејство, а највеће има алоја. Сечењем листова и њиховим пресовањем, цеди се сок који се стабилизује папајом, а има хранљиви и лековити учинак који дају преко 200 активних састојака алоје потребних за свакодневно функционисање сваке ћелије. Природно расте само у подручјима са топлом и сувом климом (најбољи услови су тамо где је просечна годишња температура изнад 22°C, нпр. Јужна Америка). Од биљке се највише употребљава њен гел, желатинаста маса која се налази у унутрашњости листа.

[уреди] Лековитост

Од давнина је алоја примењивана као лек у разним ситуацијама. Гел од алоје се може користити и кроз храну и споља. Осим поменутог богатства хранљивих материја, има високу способност продирања у сва ткива. Зато је једно од најочигледнијих лековитих дејстава на кожи - алоја се од давнина користила као средство за убрзано зарастање рана, елиминисање кожних болести и других кожних промена. Када се користи орално, обавља више корисних функција - чисти усну дупљу и све остале горње органе дигестивног тракта, чисти желудац, помаже зарастању евентуалних оштећења слузокоже желуца, затим чисти ресице танког црева, разлаже се и претвара у најквалитетнију храну. Редовно коришћење гела алоје доприноси чишћењу организма од отрова, тешких метала и других штетних материја које се акумулирају у организму. Може се користити и у комбинацији са другим лековитим и прехрамбеним материјама како би се појачало специфично дејство у одређеним здравствено-проблематичним ситуацијама. На пример, уз јаке антиоксидансе у сврху додатне заштите тешких канцерозних болесника од екстерних штетних материја (дуванских отрова, штетних гасова...) као и у сврху помоћи организму када се користе јаки фармацеутски препарати или технолошка средства која имају штетне нуспојаве (хемотерапија, зрачење).

(12)

Велики део лековитости алоје, коју многи називају „леком за све“ чини њена хранљива вредност, која на веома повољан начин, осим што храни ћелије људског организма, чини и да оне правилно функционишу, оспособљава и подстиче имуни систем да боље препозна страна тела и штетне материје и да их избаци из тела.

[уреди] Ограничења

Нема особа којима алоја не може помоћи на неки начин. Ипак, то не значи да се она може користити неограничено и без пажње. Пошто алоја, унета кроз уста као храна, храни организам и помаже имуном систему, у неким ситуацијама се мора користити са другим лековитим супстанцама - на пример, када особа има камен у бубрегу, редовно коришћење гела/сока алоје може подстаћи организам да почне да избацује страна тела (камење) и тако направи више проблема него користи. Међутим, чак и у тим случајевима има начина да се, додавањем материја које разграђују каменове (природни сок цвекле, квалитетно рибље и маслиново уље...), алојом потпомогне излечење.

[уреди] Дискусије

У светским комерцијалним токовима постоје два различита мишљења поводом коришћења целог листа у лековите сврхе. Према једном схватању, цео лист је лековит, а по другом, треба користити само унутрашњи сок алоје, пошто неке материје (алојин) из коре листа могу бити веома отровне. У везама су дате две фирме које осликавају та два става. Из Википедије, слободне енциклопедије Скочи на: навигација, претрага Назив биљке је "алој" или "алоја", а алое вера је један од латинских назива који се у последње време често појављује у медијима као помодна и снобовска верзија "просте" и "геачке" варијанте "алоја". Множина је "алоје" (по Малој енциклопедији Просвета"), односно, у латинском је aloa, aloe (прва деклинациа, чини ми се). --делија 22:25, 13. март 2007. (CET) Онда, да премештамо чланак на Алоја вера? --Бране Јовановић , ДГзС <~> 23:34, 13. март 2007. (CET) Мислим да би наслов требао бити само "Алоја". А у чланку навести и остале називе за ову биљку. У Просветиној енциклопедији одредница је у множини: Алоје. --делија 01:04, 14. март 2007. (CET) • Само Алоја или Алоје не може јер је то назив породице биљака. Онај чланак у просветној енциклопедији је о фамилији биљака - неких 170 врсти (барем

(13)

у оној просветној коју ја имам). Тамо се наводи да је најзначајнији представник баш Алоје вера али њено име је у оригиналу. У сваком случају алое ћу преместити на Алоје. Значи чланак ће бити Алоје вера (уколико неко од лингвиста не наведе неки други правилан назив) --Јован Вуковић(р) 14:37, 14. март 2007. (CET) Као билог бих се задржао на називу алое (ни сам нисам знао колики сам сноб!), искрено нисам ни знао да ико назива овај род биљака алоје, а најрадије бих да постоји чланак Алоја (као најчешћа и уобичајена форма у говору) о читавом роду ових биљака, а да Aloe vera постоји као поднаслов или део стране/чланка. А да, на латинском име рода и биљке је Aloë --Wlodzimierz 17:57, 14. март 2007. (CET) • Направићу и то, полако :) --Јован Вуковић(р) 07:43, 15. март 2007. (CET) Лепо, лепо, само :) мени назив Алоје вера и даље звучи мноогоо лоше... :о Wlodzimierz 09:10, 15. март 2007. (CET) • Породица је сигурно Алоје. За Алоје/а вера треба погледати у литератури. Мени српска варијанта боље звучи него она латинска, мада не бих желео да причамо о томе како звучи, већ како треба. Значи отварајте енциклопедије и на посо --Јован Вуковић(р) 14:00, 15. март 2007. (CET) Какво сад отварање енциклопедија? То смо већ одрадили и делија и ја. И свугде пише Алој/Алоја, у некима и са назнаком да је форма Алоја чешћа (па и него шта је =)). Дакле, ако говоримо о фамилији Aloaceae на српском ћемо је звати фамилија алоја или само алоје, ако говоримо о роду Aloe на српском ћемо га назвати алоја. Ако говоримо о врсти Aloe vera, на српском ћемо је звати обична алоја (да баш не претерујемо са буквалним преводима са латинског чиме добијамо права алоја!)... Облик "алоја вера" као и облик "алоје вера" су мени заиста чудне међујезичне хибридне творевине. Толико од мене - ова страна за разговор прети да се претвори у већу од самог чланка. Поз. --Wlodzimierz 15:49, 15. март 2007. (CET) • Ок онда пошто си ти стручњак премести страну како мислиш да треба. Као обична алоја? --Јован Вуковић(р) 15:54, 15. март 2007. (CET)

Ima li za ovo nekih ref.

„Научници су установили да гел Обичне алоје садржи преко 240 хранљивих и лековитих састојака и међу њима..“

({{{2}}})

(14)

„Обична алоја је : имуностимуланс (јача општу отпорност, превенција болести - рак, сида, псоријаза, колагенозе), детосиканс (од отрова, алкохола, наркотика), антиоксиданс (слободни радикали), има антивирусно дејство (херпес...), бактерицидно (уништава бактерије), фунгицидно (уништава гљивице), антифлогистик (упални процеси свих система), аналгетицно (смањује болове), адстригентно (стеже површину коже и слузокоже), лаксантно (регулише столицу), стимуланс (регулише статус психе) и антидијабетично (смањује ниво шећера)...“ ({{{2}}}) „Алоја је хранљива биљка за сваку ћелију људског организма..“ ({{{2}}}) „Биљка је ради властитог опстанка развила богат садржај витамина, аминокиселина, ензима и минералних материја да би осигурала свој опстанак у оскудним животним условима...“ ({{{2}}}) „Редовно коришћење гела алоје доприноси чишћењу организма од отрова, тешких метала и других штетних материја које се акумулирају у организму. Може се користити и у комбинацији са другим лековитим и прехрамбеним материјама како би се појачало специфично дејство у одређеним здравствено-проблематичним ситуацијама. На пример, уз јаке антиоксидансе у сврху додатне заштите тешких кенцерозних болесника од екстерних штетних материја (дуванских отрова, штетних гасова, ...)“ ({{{2}}}) „Нема особа којима алоја не може помоћи на неки начин..“ ({{{2}}})

mislim da ovo stvarni nema smisla. Ima i onih koji misle drugačije... (American cancer society)

"Preliminary studies of cell cultures (grown in laboratory dishes) and laboratory animals suggest that some of the chemicals found in aloe may have helpful effects on the immune system. However, the safety and effectiveness of most of these chemicals have not been tested in humans. The aloe products being promoted for internal use contain a wide variety of chemicals, some of which can cause very serious side effects."

"Available scientific evidence does not support the claim that aloe is effective in treating people with cancer. Several people with cancer have died as a direct result of receiving aloe injections. Animal and laboratory studies have found mixed results. One study reported that aloe reduced the growth of liver cancer cells in rats but another found that it promoted the growth of human liver cancer cells in tissue culture. Another rat study reported aloe reduced pre-cancerous liver changes in rats treated with cancer-causing chemicals. Another recent laboratory study reported that aloe promotes the growth of endothelial (blood vessel) cells, raising the concern that it might promote angiogenesis (growth of blood vessels that help "feed" a cancer)."

(15)

"Although aloe has been used since the 1930s in the treatment of skin reactions resulting from radiation therapy, recent clinical trials found that an aloe vera gel did not protect against dermatitis (a skin reaction) caused by radiation therapy. Some studies suggest that aloe gel may be effective for minor cuts and burns, but other studies report that aloe can delay healing of infected surgical wounds. People with severe skin trauma or deep injuries may need other treatments."

"Aloe gel and juice contain chemicals with laxative properties. These substances are classified as stimulant laxatives and can be irritating to the intestines. There are a number of dietary and medical approaches to treating constipation that are safer and more

effective than aloe products."

"The use of aloe on the skin for the relief of minor cuts and burns appears to be safe. There are mixed reports about the safety of taking aloe internally. One report suggested that aloe taken by mouth might increase cancer risk to humans. Side effects of the internal use of aloe may include abdominal pain, nausea and vomiting, diarrhea, and electrolyte (chemical) imbalance in the blood, especially at high doses. It should not be used as a laxative for more than two weeks. Women who are pregnant or breastfeeding should not use aloe internally.

Taking aloe internally may cause dangerous interactions with prescription drugs and with other herbal supplements. Aloe injections are dangerous, illegal in the United States, and have caused the deaths of several people.

Some people who have used aloe gel for long periods of time have had allergic reactions such as hives and rashes. Those who are allergic to garlic, onions, tulips, and similar plants may be more likely to have an allergic reaction to aloe. Relying on this type of treatment alone and avoiding or delaying conventional medical care for cancer may have serious health consequences"

link

Mislim da je ovo dovoljno da se na članak stavi šablon OSPORENO --Претходни непотписани коментар је оставио Корисник:95.180.75.76. -- LOSHMI (razgovor) 22:43, 24. март 2010. (CET)

Dakle članak bi trebalo najpre izreferencirati, ako će ostajati ovo što trenutno stoji u članku. Takođe, trebalo bi uneti i suprotna mišljenja navodeći odgovarajuće reference. -- LOSHMI (razgovor) 23:37, 24. март 2010. (CET)

(16)

Aloja vera – lat. Aloe vera

Aloje vera je ljekovita i ukrasna biljka iz Južne Afrike obuhvaća oko 200 poznatih vrsta. Ovaj cvijet pripada porodici ljiljana i lako se uzgaja. Njeni mekani listovi izrastaju u rozetu.

Vrijeme cvatnje joj je od siječnja do travnja i to nekoliko puta na cvjetnoj stabljici. Sami svjetovi su duguljastog i cjevastog oblika crvene boje koji prvi put cvjetaju tek između 3-6 godine.

Najpoznatija vrste aloe;

Aloe vera (barbadensis) sa ljekovitim svojstvimakoja se danas koriste u farmaciji, kozmetici pa čak i u prehrani.

Aloe variegata je idealna za prozorsku dasku koju upotpunjuje svojim prekrasnim šarama na listovima

Aloe arborescens je drvolika aloja koja često cvate i neprestano stvara nove bočne izdanke, a može narasti i do 3m u visinu.

(17)

Od manjih vrsta aloje to su;

Aloe humilis sa trnovitim listovima te Aloe bakeri i Aloe stans.

Bez većih problema aloju možemo imati godinama uz dobro osvijetljeno mjesto i umjereno zalijevanje. Izbjegavajte stajaću vodu u podlošku i zalijevanje po listovima jer se na taj način voda zadržava u šupljinama i u oba slučaja izaziva truljenje. U ljetnim mjesecima prihranjujte ju mineralnim gnojivom svaka 2 tjedna.

Kod razmnožavanja ovog cvijeta koristite mladice matične biljke koje je dovoljno otkinuti i posaditi u posudu za cvijeće. Zemlja za cvijeće mora biti porozna, odnosno pomiješana s krupnim pijeskom i sam cvijet duboko posadite.

Pročitajte još i o ljekovitim svojstvima Aloje vere i kako napraviti sami svoj recept: KLIKNI OVDJE

POGLEDAJTE I NA FORUMU ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O OVOJ LJEKOVITOJ BILJCI : KLIKNI OVDJE

UKOLIKO ŽELITE, ILI IMATE VIŠKA OVE BILJKE - POTRAŽITE JE ILI PONUDITE NAŠIM ČLANOVIMA: KLIKNI OVDJE

(18)

Imagem

Referências

temas relacionados :