• Nenhum resultado encontrado

Vkládání formuláøových polí

No documento Prakticka Elektronika 1998-07 (páginas 37-40)

Pro vkládání formuláøových polí je výhodné zobrazit si soubor nástrojù Forms (Formuláøe) (viz obr. 2). Tlaèít- ka na tomto nástrojovém pruhu vám mohou pøi tvorbì formuláøe ušetøit množství èasu (zvolíte Toolbars v na- bídce View a oznaèíte Forms).

Je užiteèné, je-li aktivována funkce (tlaèítko) Form Field Shading. Snáze tak ve formuláøi rozeznáte, co je a co není formuláøové pole. Naopak nesmí být aktivována funkce (tlaèítko) Protect Form, abyste mohli formuláø libovolnì upravovat.

První pole, které do formuláøe vloží- me, bude pole textové. Umístìte kur- sor do prvního políèka druhého sloup- ce tabulky (vpravo od nadpisu Jméno) a použijte tlaèítko Text Form Field. Word zobrazí šedivý obdélník, znázor- òující umístìní pole.

Nyní mùžete nastavit formát textu, který pøijde do tohoto pole (volba Op-

Obr. 2.Tlaèítka na nástrojovém pruhu pro tvorbu formuláøù vám návrh formuláøe

usnadní a zrychlí

Souèasné textové editory jsou již dávno schopny umožòovat mnohem více než jen psaní dopisù a dal-

ších textù. Umožòují i jejich dokonalou tiskovou úpravu, doplòování obrázky a grafikou, vyznaèování

a evidování korektur, vkládání poznámek, automatickou korekci pravopisných chyb a pøeklepù atd.

Umožòují i tvorbu elektronických formuláøù, které plnì nahrazují své papírové pøedchùdce, šetøí naše

lesy a výraznì usnadòují zpracování získaných údajù. Tvorba elektronických formuláøù v textovém editoru

Microsoft Word je postavena na tzv. formuláøových polích.

Praktická elektronika A Radio - 7/98

tions - Možnosti, nebo snáze prostým dvojkliknutím na pøíslušném políèku). Word zobrazí pøíslušné dialogové okno (viz obr. 3).

Prohlédnìme si toto dialogové ok- no. Rozbalovací nabídka pod názvem Type (Typ) vám umožní vybrat, jaký druh informace se bude do formuláøo- vého pole vkládat. Na výbìr máte Re- gular Text (standardní text), Number (èíslo), Date (datum), Current Date (dnešní datum), Current Time (momen- tální èas) a Calculation (výpoèet). Kaž- dý z tìchto typù textu má své vlastní možnosti formátování.

Zvolíte-li Regular Text (základní volba), Word vám nabídne formáty Up- percase (velká písmena), Title Case (velká zaèáteèní písmena) ap. Pøi vol- bì Number (èíslo) nebo Calculation (výpoèet) budete volit poèet desetin- ných míst a zpùsob zobrazení èísla, zatímco pøi volbì Date, Current Date a Current Time (datum popø. èas) to bu- dou možnosti typu MM/DD/YY ap.

Kromì volby typu textu popø. i jeho formátu mùžete vybrat i základní ob- sah pole. Word vloží tento text do pole automaticky - uživatel ho pak ponechá pokud vyhovuje, jinak ho pøepíše. Mù- žete rovnìž limitovat poèet znakù, kte- ré se smí do pole vepsat (max. 255).

Textové pole, které jsme vložili do našeho pokusného formuláøe, bude obsahovat jméno osoby vyplòující for- muláø, takže typ textu je Regular Text. Aby bylo jméno správnì napsáno, z formátovací nabídky zvolte Title Ca- se (velká zaèáteèní písmena). Maxi- mální délku vloženého textu nebudeme omezovat, protože je nepravdìpodob- né, že by jméno mohlo být nepøípust- nì dlouhé. Po ukonèení všech voleb stisknìte OK.

Nyní nastavíme další èást formulá- øe. Kursor posuneme do druhého políè- ka druhého sloupce tabulky, vpravo od nadpisu Termín. Opìt zobrazíme dialo- gové okno nastavování vlastností for- muláøového pole. Tentokrát nastavíme Date (datum) a formát DD/MM/YYYY. Stiskneme OK.

Po vložení druhého formuláøového pole posuòte kursor o políèko níž, na- pište slovo Osobní následované meze- rou a uknìte na tlaèítko Check Box (odškrtávací ètvereèek) mezi nástroji pro formuláøe. Word vloží formuláøové pole v podobì odškrtávacího ètvereè- ku, viz obr. 4.

I tento objekt, odškrtávací ètvere- èek, má možnosti nastavení (formá-

Obr. 3. Toto dialogové okno použijete pro nastavení parametrù formuláøového pole

pro vkládání textu

tování) - není jich samozøejmì tolik, jako u volného textu. Zvolíme je po otevøení pøíslušného dialogového okna tlaèítkem Form Field Options (obr. 5). Máte vlastnì jen dvì možnosti vý- bìru - zvolit velikost zaškrtávacího ètvereèku (v bodech, points) a zvolit,

zda jeho základní nastavení (default ) bude zaškrtnut nebo nezaškrtnut.

V našem pøípadì mùžeme pone- chat v obou pøípadech základní nasta- vení a odklepnout OK pro návrat do formuláøe. Do øádku nadepsaného Dù- vod nyní vložíme další zaškrtávací ètvereèky -s nápisem Nemoc a Dovo- lená.

Nyní pøesuneme kursor do druhého políèka ve ètvrtém øádku (vpravo vedle nadpisu Poznámky) a vložíme zde (tla- èítkem Text Form Field) textové pole. Nastavíme jeho vlastnosti stejným po- stupem, jako u prvního textového pole pro jméno. Abychom zabránili dlouhým komentáøùm, omezíme zde délku tex- tu na 150 znakù.

Obr. 5. I odškrtávací ètvereèek má volitel- né vlastnosti - v tomto dialogovém oknì

K dokonèení formuláøe musíme ješ- tì vložit rozbalovací seznam se jmény všech šéfù, zodpovìdných za dohled nad výkazy nepøítomnosti na pracoviš- ti. Pøesuòte kursor do druhého sloupce v posledním øádku (vpravo od nadpisu Vedoucí) a stiskem tlaèítka Drop-Down Form Field vložte objekt rozbalovací seznam. Seznam nyní musíte samo- zøejmì vytvoøit. Jména zodpovìdných šéfù vyplníte v dialogovém oknì pro vlastnosti tohoto objektu (Form Field Options), viz obr. 6.

Obr. 6. Dialogové okno pro volbu vlast- ností rozbalovacího seznamu

Obr. 7. Po pøidání roz- balovacího seznamu vypadá vᚠzkušební formuláø takto

Proces pøidávání jmen je velice snadný. Do pøíslušného políèka Drop- Down Item prostì napíšete jméno a stisknete Add (pøidat). Chcete-li zmì- nit poøadí v seznamu, oznaèíte pøísluš- ný záznam (øádek) a pomocí tlaèítek Nahoru a Dolù upravte seznam podle svých pøedstav. Kteroukoliv položku seznamu mùžete také zcela zrušit tla- èítkem Delete. V našem pokusném pøípadì pøidáme tøi jména - Josef No- vák, Jan Kladívko a Vilém Husa.

Obr. 4. uknete-li na tlaèítko Check Box Form Field, Word vloží do formuláøe zaškrtávací ètvereèek

Praktická elektronika A Radio - 7/98

Ochrana formuláøe

Po vložení všech potøebných formu- láøových polí do vaší šablony ji mùžete zabezpeèit. Nejsnáze to uèiníte tlaèít- kem Protect Form (Ochrana formulá- øe). Zabezpeèením šablony zajistíte zároveò i ochranu všech dokumentù, které budou na jejím základì vytvoøe- ny. Word zabezpeèuje obsah chránì- ného dokumentu omezením akcí, které s dokumentem lze vykonat. Mùžete napø. pøesouvat kursor pouze od jedno- ho pole k dalšímu, nemùžete mazat ani upravovat žádné texty ve formuláøi (kromì vámi vyplòovaných) ap. Pøi tvorbì šablony budete asi èasto ochranu zapínat a vypínat, abyste vidì- li, zda všechno správnì funguje, ale mohli to pøitom rùznì dolaïovat a upra- vovat.

I když použití tlaèítka Protect Form poskytuje potøebnou ochranu ve vìtši- nì pøípadù, mùžete využít i dalších možností, napø. volbu Protect Docu- ment (Ochrana dokumentu) z nabídky Tools (Nástroje) - dialogové okno, kte- ré se vám otevøe, je na obr. 8.

mùžete chránit jen nìkteré a ostatní ponechat nechránìné (viz obr. 9). To se mùže hodit tehdy, potøebujete-li napø. umožnit editování nìkterých èástí textu formuláøe.

Obr. 8. Zvolíte-li Protect Document z nabídky Tools, otevøe se vám

toto dialogové okno

Obr. 9. V dokumentech s více sekcemi mùžete chránit jen nìkteré sekce

do dalšího formuláøového pole. Pokud jste nesprávnì použili malá nebo velká písmena, Word zápis automaticky opraví. Nyní máte vložit datum. Mùžete použít rùzné formáty data - pokud vᚠzápis Word rozpozná jako datum, sám jej upraví do pøedvolené podoby. Po- kud vᚠzápis neidentifikuje jako da- tum, zobrazí se hlášení A valid date or time is required (Vložte platné datum nebo èas). Po vložení data stisknete opìt klávesu Tab, Word upraví formát vloženého data a pøemístí kursor k prv- nímu zaškrtávacímu ètvereèku. Mùže- te ho aktivovat mezerníkem (Space) nebo kursorem myši. Další dva ètve- reèky nechte prázdné (pøejdete k nim opìt stiskem Tab nebo myší), dalším stiskem Tab pøejdete do formuláøového pole Poznámky. Zde mùžete vložit text vysvìtlující vaši žádost o dovolenou - pokud byste pøekroèili povolených 150 znakù, Word vám zabrání v dalším psaní. Po vyplnìní poznámky pøejde- te do dalšího formuláøového pole a zde z rozbalovacího seznamu vyberete jméno vašeho šéfa (obr. 10). Tím je formuláø vyplnìn.

Jak vidíte, vytvoøit elektronický for- muláø je snadné a rychlé a zajišuje vám to získání homogenních informa- cí od všech, kdo jej vyplní.

(Zpracováno podle materiálù firmy Microsoft)

Zvolíte-li z nabídky Forms (Formu- láøe), Word zabezpeèí formuláø stejnì, jakobyste použili tlaèítko Protect Form (viz výše). Dialogové okno vám ale na- víc umožòuje napø. použít heslo - napí- šete ho do pøíslušného políèka, pøi- èemž každý jeho znak bude na obra- zovce znázornìn hvìzdièkou. Po od- klepnutí OK budete požádáni o jeho opìtné vložení pro kontrolu správnos- ti (pozor na malá a velká písmena). Obsahuje-li vᚠformuláø více sekcí,

Obr. 10. Pøi vyplòo- vání políèka Vedoucí vyberete jeho jméno z rozbalovacího seznamu

Vyplòování formuláøe Pokud považujete šablonu formu- láøe již za definitivní, uložte ji na pevný disk s koncovkou .DOT, napø. pod náz- vem žádanka.dot.

Formuláø na bázi této šablony nyní vytvoøíte velice snadno - z nabídky File (Soubor) zvolíte New (Nový) a v otevøe- ném dialogovém oknì zvolíte šablonu (template) žádanka.dot. Word vytvoøí nový dokument, který vypadá a chová se pøesnì tak, jako vaše šablona. Pro- tože je chránìný, bude kursor v prvním formuláøovém poli – textovém poli pro vepsání jména. Vepíšete jméno a stisk- nete klávesu Tab. Kursor se pøemístí

Nejnovìjší informace o textovém editoru Microsoft Word a rùzné doplòky a konvertory najdete na Internetu na adresách www.microsoft.com/products/prodref/188_ov.htm a www.microsoft.com/word

Praktická elektronika A Radio - 7/98

CD-ROM

RUBRIKA PC HOBBY, PØIPRAVENÁ VE SPOLUPRÁCI S FIRMOU MEDIA TRADE a ŠPIDLA Data Processing

Tento CD-ROM vyrábí a dodává firma

MEDIA trade CZ

s. r. o.

No documento Prakticka Elektronika 1998-07 (páginas 37-40)

Documentos relacionados