• Nenhum resultado encontrado

Koloidná stálosť, % m/m odlúčeného oleja, max 12,0 STN 5 331 X

No documento Prevádzkový Poriadok Stanice PHM (páginas 157-164)

Jednotné palivo F-63 do pozemnej techniky

STN 65 6318 X 5 Obsah vody v % m/m , max 0,05

6 Koloidná stálosť, % m/m odlúčeného oleja, max 12,0 STN 5 331 X

Súvisiaci Kód NATO G - 414

Národná vojenská špecifikácia MSU - 39.19/G

Pouţívateľ OS SR

Súvisiace normy -

Úrad pre obrannú štandardizáciu, kodifikáciu a štátne overovanie kvality v Trenčíne

Oddelenie kontroly kvality : Centrum metrológie a skúšobníctva

Rajecká cesta č.18 010 01 Ţilina Slovenská republika

Vydanie 1/2004

155

Výpis z vojenskej špecifikácie pre plastické mazivá, tabuľky:

VÝPIS !

VOJENSKÁ ŠPECIFIKÁCIA

Spracovateľ : CMaS ZZ II (MSÚ log)

Viacúčelové lítne plastické mazivo-grafitové

P. Č. Fyzikálno-chemické vlastnosti Stanovené hodnoty Skúšobná norma Kontrola A B2

1 Vzhľad vyhovuje Vizuálne X X

2 Bod skvapnutia v °C, min. 190

STN 65 6305 ASTM D 2265 ISO 6299 X X 3 Penetrácia v 10 -1 mm pri 25°C, v rozpätí 265-290 STN 65 6307 ASTM D 217 ISO 2137 X X 4

Oxidačná stálosť pri 100°C pokles tlaku po 100 h v MPa, max.

0,4 ASTM D 942

STN 65 6318 X 5 Obsah vody v % m/m..., max. 0,05 STN 65 6062

STN 65 0330 X 6 Koloidná stálosť, % m/m odlúčeného oleja, max. 12,0 STN 65 6331 X X

Výpis z vojenskej špecifikácie pre plastické mazivá, text:

Komplexne hlinité, Viacúčelové lítne plastické mazivo, Lítne plastické mazivo – grafitové.

Pouţitie.

MSU-39.3/G-Komplexné hlinité plastické mazivo AK2EP (produkt) je určené na mazanie klzných a valivých loţísk pracujúcich pri zvýšených tlakoch a pri vyššom dynamickom namáhaní. Dobre odoláva vode.

Súvisiaci Kód NATO -

Národná vojenská špecifikácia MSU - 39.2/G

Pouţívateľ OS SR

Súvisiace normy -

Úrad pre obrannú štandardizáciu, kodifikáciu a štátne overovanie kvality v Trenčíne

Oddelenie kontroly kvality Centrum metrológie a skúšobníctva

Rajecká cesta č.18 010 01 Ţilina Slovenská republika

Vydanie 1/2004

156 MSU-G-414-Viacúčelové lítne plastické mazivo (produkt) je určené na mazanie klzných a valivých loţísk v suchých a v mokrých podmienkach. Ďalej sa pouţíva v zariadeniach pracujúcich v širokom tepelnom rozpätí pri ťaţkých rázových zaťaţeniach a vysokých rýchlostiach. Je určené na pouţitie pri extrémnych tlakoch, vyţaduje výbornú šmykovú a vysokoteplotnú stabilitu a odolnosť proti vode.

MSU-39.2/G-Grafitové plastické mazivo (produkt) je určené na mazanie nezabehaných alebo veľmi zaťaţených klzných loţísk, na mazanie otvorených, pomaly sa pohybujúcich prevodov, pracujúcich v prašnom prostredí, ďalej na premazávanie listových pier, podvozkov automobilov a na mazanie trecích plôch rôznych mechanizmov, kde nevyhovujú beţné plastické mazivá. Základné informácie

MSU-39.3/G-Komplexné hlinité plastické mazivo AK2EP. Produkt, pouţívaný v OS SR, musí byť vyrobený zahustením minerálneho oleja hlinitým komplexom. Musí obsahovať prísady na zlepšenie oxidačnej stability a vysokotlakových vlastností. Produkt musí zabezpečovať pouţiteľnosť v rozsahu teplôt od – 20° C do + 100° C.

MSU-G-414–Viacúčelové lítne plastické mazivo. Produkt, pouţívaný v OS SR musí byť vyrobený zahustením minerálneho oleja lítnym mydlom hydroxistearovej kyseliny. Musí obsahovať antikorózne, vysokotlakové a antioxidačné aditíva. Produkt musí zabezpečovať pouţiteľnosť v rozsahu teplôt od – 30° C do + 140° C a krátkodobo do + 160° C.

MSU-39.2/G-Grafitové plastické mazivo. Produkt, pouţívaný v OS SR, musí byť vyrobený zahustením rafinovaného minerálneho oleja vápenatými mydlami mastných kyselín. Na zabezpečenie poţadovaných vlastností musí obsahovať do 10 % m/m chemicky čistého grafitu. Produkt musí zabezpečovať pouţiteľnosť v rozsahu teplôt od – 20°C do + 70°C.

Toxicita

Karta (list) bezpečnostných údajov produktu musí spĺňať všetky náleţitosti vyplývajúce zo zákona č. 163/2001 Z. z. o chemických látkach a prípravkoch a zo smernice 91/155/EEC.

Stabilita pri skladovaní, miešateľnosť

Produkt nesmie vykazovať výraznú separáciu oleja, zmeny konzistencie, zápachu počas skladovania a hodnoty fyzikálno-chemických vlastností musia byť v rozsahu povolených limitov podľa tabuľky č.1. Záručná lehota (od dátumu plnenia uvedeného na obale) je poţadovaná minimálne na 5 rokov za podmienok stanovených výrobcom – dodávateľom pre produkt v originálnom balení.

Kontrola kvality a skúšanie

Kontrola kvality a skúšanie produktu je zabezpečené podľa poţiadaviek vojenskej špecifikácie na komplexné hlinité plastické mazivo v súlade so STANAG 3149.

Vzorkovanie

157 Skúšobné metódy

Skúšobné metódy sú stanovené v tabuľke č.1. Akceptovateľné je pouţitie štandardných skúšobných metód STN/EN/ISO/ASTM.

Kontrola kvality dodaného produktu

Ak produkt nie je kvalifikovaný, výrobca - dodávateľ je povinný vykonať jeho analýzu podľa tabuľky a spolu s produktom dodať uţívateľovi príslušný protokol o skúške (certifikát) vykonaný akreditovaným (autorizovaným) laboratóriom.

Odberateľ si vyhradzuje právo pred dodaním produktu vyţiadať minimálne 1 kg vzorky produktu (spresnenie podľa nakupovaného mnoţstva) z kaţdej šarţe a vykonať analýzu určených rozhodujúcich fyzikálno-chemických vlastnosti podľa tabuľky v akreditovanom vojenskom laboratóriu MSÚ log Ţilina. V prípade reklamácie sa na riešenie sporu vyuţijú ustanovenia a postupy aktuálnej EN ISO 4259.

Balenie a označenie preberaného produktu

Komplexné hlinité plastické mazivo môţe byť do OS Slovenskej republiky preberané vo vhodnom originálnom balení ( plechové obaly v mnoţstve 0,5 aţ 20 kilogramov) .

Obaly s produktom musia byť označené :  názov produktu,

 technická špecifikácia,  dátum výroby (balenia),

 bezpečnostné (environmentálne) poţiadavky, likvidácia,  hmotnosť obsahu,

 názov, sídlo a identifikačné číslo výrobcu,  záručná lehota,

 dátum kontroly kvality. Informácie o preprave a doprave

Cestná ADR Ţelezničná RID

Vnútrozemská vodná ADN/ADNR Námorná IMDG

Letecká ICAO/IATA

Ďalšie údaje: Výrobok nie je povaţovaný za nebezpečný na dopravu podľa kódu UN, IMO, ADR/RID a IATA/ICAO.

Moţné príčiny degradácie plastického maziva počas skladovania.

Obrázok č. 44.

Ak plastické mazivo skladujeme nesprávne (prekročenie skladovacej doby, znečistené prostredie, vysoká teplota okolia, vystavenie slnečnému žiareniu či kontaminácia vodou), obvykle dochádza k zmene jeho mechanických či chemických vlastností (zmäknutie, stvrdnutie, nadmerné uvoľňovanie oleja, oxidácia) a následnému zhoršeniu účinnosti mazania.

158

Obrázok č. 45.

Príliš nízke teploty môžu vyvolať stuhnutie maziva a prispievajú

k nedostatočnému mazaniu. Príliš vysoké teploty zase podporujú oxidáciu maziva a stratu základnej olejovej zložky.

Praktická skúška lítiového plastického maziva

Túto skúšku vykonal v rámci bakalárskej práce por. Bc. Tomáš BOMBALA (2015-2016).

Plastické mazivo sa má skladovať v uzavretom priestore bez pôsobenia priameho slnečného ţiarenia a vlhkosti. Odporúčaná skladovacia lehota v pôvodnom balení je 36 mesiacov a odporúčaná skladovacia teplota je od -5 ˚C do +45 ˚C.

Reakcia s kyslíkom môţe viesť k degenerácii plastického maziva. Pri skladovaní sa za normálne povaţuje oddelenie maximálne 1 – 5% oleja (závisí to najmä od typu spevňovadla).

Plastické mazivo bolo vystavené pôsobeniu slnečného ţiarenia a kyslíka:

Obrázok č. 46.

Dátum začatia: 12. 07. 2015.

Podmienky- vzorku lítiového plastického maziva som vložil do pohára a ponechal na zvolenom mieste, aby naň počas celého priebehu skúšky mohlo pôsobiť slnečné žiarenie. Veko bolo ponechané pootvorené, čo spôsobilo oxidáciu plastického maziva. Plastické mazivo je žltohnedej farby so stredným penetračným stupňom.

Obrázok č. 47.

Dátum: 20. 09. 2015, 558 hodín pôsobenia slnečného žiarenia. Zmeny: Porovnané s referenčnou vzorkou (obr. 33), mazivo nebolo zaťažené pracovným procesom. Môžeme pozorovať prvé prejavy degradácie pôsobením UV-žiarenia a oxidácie. Vizuálne došlo k stmavnutiu penetrátora v zmesi s olejom. Vzorka zo žltohnedej farby nadobudla oranžové sfarbenie. Plastické mazivo mierne zmäklo.

159

Obrázok č. 48.

Dátum: 13. 03. 2016, 1028 hodín pôsobenia slnečného žiarenia. Zmeny: Porovnané s referenčnou vzorkou (obr. 33), mazivo nebolo zaťažené pracovným procesom. Pozorujeme značné prejavy UV-žiarenia a oxidácie. Vzorka má tmavooranžovú farbu, mazivo je znateľne mäkšie.

Toto plastické mazivo nie je vhodné na pouţitie !

Plastické mazivo bolo vystavené pôsobeniu vody

Ak vnikne do maziva voda, mazivo môţe zmäknúť alebo stvrdnúť, môţe emulgovať alebo odpudzovať vodu. Jeho adhezívne vlastnosti sa môţu zmeniť a ochrana kovového povrchu voči korózii sa môţe stať nedostatočnou.

Obrázok č. 49.

Dátum začatia: 12. 07. 2015.

Podmienky: vzorku lítiového plastického maziva som vložil do pohára a nalial približne rovnaké množstvo vody. Vzorku som ponechal mimo pôsobenia slnečného žiarenia. Plastické mazivo je žltohnedej farby so stredným penetračným stupňom.

Obrázok č. 50. Dátum: 20. 09. 2015.

Zmeny: Porovnané s referenčnou vzorkou (obr. 14), mazivo nebolo zaťažené pracovným procesom. Vizuálne došlo k stmavnutiu penetrátora v zmesi s olejom a oddeľovaniu penetrátora od oleja. Mazivo sa začína rozpúšťať a najmä na okrajoch sa vytvára viditeľný bieložltý povlak na mazive, začína sa prejavovať negatívny vplyv vody. Mazivo je po premiesení znateľne tuhšie.

Obrázok č. 51. Dátum: 13. 03. 2016.

Zmeny: Porovnané s referenčnou vzorkou (obr. 14), mazivo nebolo zažaťené pracovným procesom. Nastala ešte väčšia zmena, vytvára sa mliečne biela emulzia oleja vo vode. Mazivo stuhlo ešte znateľnejšie, a to do štádia, kedy po premiesení drží rovnaký tvar a konzistenciou

pripomína žuvačku.

160

Obrázky č. 52., 53., 54., 55..

Počas približne ôsmich mesiacov nastali viditeľné zmeny. V porovnaní s referenčnou vzorkou lítiové plastické mazivo v oboch prípadoch zmenilo farbu. Mazivo vystavené pôsobeniu vody nadobudlo po premiešaní svetložltú farbu a výrazne stuhlo a mazivo vystavené pôsobeniu slnečného žiarenia a kyslíka zase farbu oranžovo-hnedú a jemne zmäklo. V oboch prípadoch môžeme predpokladať zmenu stupňa penetrácie.

161

No documento Prevádzkový Poriadok Stanice PHM (páginas 157-164)

Documentos relacionados