• Nenhum resultado encontrado

triedy nebezpečnosti nafta motorová, brzdové kvapaliny, protivymrazovacia

No documento Prevádzkový Poriadok Stanice PHM (páginas 65-69)

zmes do leteckého turbínového oleja,

do IV. triedy nebezpečnosti

motorové automobilové a tankové oleje, motorové letecké oleje minerálne a syntetické, prevodové a hydraulické oleje, nízkotuhnúce a tlmičové oleje a prevaţná časť ostatných druhov.

Trieda nebezpečnosti Teplota vzplanutia v °C

I. do 21

II. nad 21 - do 55

III. nad 55 - do 100

63

17. Triedy nebezpečnosti horľavých kvapalín a prevádzka

v skladových hospodárstvach PHM

V závislosti od triedy nebezpečnosti skladovaných a manipulovaných PHM je v objektoch skladových hospodárstiev PHM zóna s nebezpečenstvom poţiaru alebo zóna

s nebezpečenstvom výbuchu horľavých pár. Tam, kde sa skladujú horľavé kvapaliny

a manipuluje sa s horľavými kvapalinami II. alebo vyššej triedy nebezpečnosti pri teplotách kvapalín a okolia aspoň o 10° C niţších, ako je bod vzplanutia danej horľavej kvapaliny, stanovuje sa zóna s nebezpečenstvom poţiaru horľavých kvapalín. Ak je teplota horľavej kvapaliny alebo okolia vyššia, ako je bod vzplanutia, vyvíjajú sa väčšie objemy pár s nebezpečenstvom výbuchu. Preto sa tam, kde sa skladujú horľavé kvapaliny I. triedy nebezpečnosti, stanovujú zóny s nebezpečenstvom výbuchu horľavých pár. Inými slovami, v skladových hospodárstvach PHM, kde sa skladujú PHM okrem benzínu a za beţnej prevádzkovej teploty, je zóna s nebezpečenstvom poţiaru. V prípade, ţe sa v skladových hospodárstvach PHM skladujú benzíny, ide o zónu s nebezpečenstvom výbuchu horľavých pár. Tento priestor je označený touto značkou:

Hlavné znaky:

 trojuholníkový tvar,

 čierne písmená na ţltom pozadí s čiernym okrajom, pričom ţltá farba musí zaberať najmenej 50 % plochy značky.

Obrázok č. 13. Označenie priestoru nebezpečenstva.

18. Nebezpečné koncentrácie pár uhľovodíkov so vzduchom

Pohonné hmoty sa uţ pri normálnych skladovacích a prevozných teplotách vyparujú. Pary pohonných hmôt, okrem toxických účinkov, vytvárajú v zmesi so vzduchom za určitých podmienok výbušné koncentrácie. V skladových hospodárstvach PHM hrozí zvýšená moţnosť tvorby výbušných koncentrácií zmesí pár uhľovodíkov so vzduchom pri plnení podzemných nádrţí, nádrţí cisternových automobilov i ďalších malých i veľkých obalov. Výbušné pary uhľovodíkov ďalej ohrozujú čistiace druţstvá pri otváraní veka nádrţí a počiatočnej fáze núteného vetrania. Výbušné koncentrácie vznikajú predovšetkým pri manipulácii s automobilovými benzínmi, leteckým petrolejom a keď sa koncentrácie pár uhľovodíkov pohybujú na hranici dolnej medze výbušnosti. Vo väčšine prípadoch sú pary uhľovodíkov ťaţšie ako vzduch a usadzujú sa na podlahách. Všetky zmesi pár uhľovodíkov

so vzduchom nevybuchujú. Pary motorovej nafty za normálnych podmienok (do teploty 50° C) výbušnú koncentráciu nevytvárajú. Výbušnosť pár uhľovodíkov so vzduchom je daná

dolnou a hornou hranicou výbušnosti. Dolná hranica výbušnosti je najniţšia koncentrácia

zmesi horľavých plynov alebo pár so vzduchom, pri ktorej je táto zmes uţ výbušná. Horná hranica výbušnosti je najvyššia moţná koncentrácia zmesi horľavých plynov alebo pár so vzduchom, pri ktorej je táto zmes ešte výbušná. Nenasýtené a presýtené zmesi pár uhľovodíkov so vzduchom nevybuchujú.

64

Tabuľka č.71. Nebezpečné koncentrácie uhľovodíkových pád so vzduchom.

Výbušné medze (obj. %) cca

Druh PH Dolný Horný

limit výbušnosti limit výbušnosti Automobilové benzíny

Benzín čistiaci

Lieh rafinovaný a denaturovaný

0,6 0,93 3,5 8 7 15

Letecké turbínové palivo 0,6 8

Nafta motorová 0,6 6,5

19. Stupne nebezpečenstva výbuchu zmesí pár uhľovodíkov so vzduchom

Prevádzka skladových hospodárstiev PHM je zabezpečená tak, aby koncentrácie pár uhľovodíkov so vzduchom neboli nebezpečné. Napriek tomu však hrozí potenciálne nebezpečenstvo vzniku nebezpečných koncentrácií, a preto sú stanovené zóny s vyčleneným stupňom nebezpečenstva. Na základe posudzovania rizika výbuchu boli priestory s výbušným prostredím klasifikované na priestory bez nebezpečenstva výbuchu a priestory s nebezpečenstvom výbuchu. Priestor s nebezpečenstvom výbuchu je priestor, v ktorom sa výbušná atmosféra môţe vyskytnúť v mnoţstve vyţadujúcom opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany zamestnancov (označenie priestoru, pouţívanie ochranných pracovných pomôcok a odevov, meranie koncentrácie pár a pod.).

Priestory s výskytom výbušnej atmosféry zloţenej zo zmesi horľavých látok vo forme plynu, pary alebo hmly so vzduchom sú klasifikované do zón:

1. Zóna 0

Priestor, v ktorom výbušná atmosféra zloţená zo zmesi horľavých látok vo forme plynu, pary alebo hmly so vzduchom sa vyskytuje nepretrţite, dlhý čas alebo často.

2. Zóna 1

Priestor, v ktorom výskyt výbušnej atmosféry zloţenej zo zmesi horľavých látok vo forme plynu, pary alebo hmly so vzduchom je v beţnej prevádzke pravdepodobný iba príleţitostne.

3. Zóna 2

Priestor, v ktorom výskyt výbušnej atmosféry zloţenej zo zmesi horľavých látok vo forme plynu, pary alebo hmly so vzduchom je nepravdepodobný v beţnej prevádzke, a ak sa vyskytne, tak trvá len krátky čas.

Označenie príslušného priestoru sa vykonáva:

a) podľa označenia priestoru v schválenej projektovej dokumentácií,

b) ak nie je určený priestor v projektovej dokumentácií, tak tento priestor sa určí podľa STN EN 60079-10 Elektrické zariadenia do výbušných plynných atmosfér. Časť 10: Určovanie priestorov s nebezpečenstvom výbuchu.

65

Obrázok 14. Príklad typov a rozsah zón v otvorenom sklade s pevnou strechou

66

Obrázok č. 16. Príklad typov a rozsah zón plniacej stanice.

Ak sa na pracoviskách vyskytujú horľavé plyny alebo kvapaliny a zároveň je pravdepodobný vznik výbušnej atmosféry, zabezpečí zamestnávateľ aj praktický výcvik

zamestnanca pred jeho zaradením na prácu do priestorov s nebezpečenstvom výbuchu. Výcvik v pouţívaní izolačných dýchacích prístrojov, ak ich pri práci má pouţívať a tieţ zácvik na vykonávanie činností pri havarijných situáciách v rámci obsluhy zariadení a na prijímanie opatrení zameraných na zníţenie nepriaznivých účinkov výbuchu. Rozsah a spôsob výcviku určí zamestnávateľ. Výcvik sa opakuje najmenej raz za rok.

Problematika – „Priestory s nebezpečenstvom výbuchu podľa STN EN 60079-10“ je

zakotvená v STN 92 0800 Poţiarna bezpečnosť stavieb. Horľavé kvapaliny. Príloha A

No documento Prevádzkový Poriadok Stanice PHM (páginas 65-69)

Documentos relacionados