• Nenhum resultado encontrado

A szent számok kulcsa

No documento Antonin Gadal-Az Egyetemes Gnozis Diadala (páginas 163-170)

IAÍAOUR! FIAT LUXI LEGYEN VILÁGOSSÁGI

Újra összekapcsoljuk Önöket azzal, amit „Gnózisnak", „Magas Tudo­ mánynak", az igaz élet belső ismeretének neveznek, a gnosztikusok, katárok, rózsakeresztesek, templomosok, a Kerek Asztal és a Szent Grál első lovagjainak örökségével. Ennek az ismeretnek a célja az em­ beriség megszabadítása. Ezért ragadja magával mindenkor az embere­ ket. Ez indította el azokat a mélyről jövő impulzusokat, amelyekből a nagy történelmi jelenségek keletkeztek: az áttérés a keresztény hitre, a keresztes háborúk, a középkor, a reneszánsz és a reformkor.

A Szellem magas tudományának valójában két nézete van: A beszéd vagy Ige.

A cselekedetek, mint végső megnyilvánulás és az Ige beteljesítése. Hogyan avatódunk be az ige tudományába? A jelek és megfeleléseik ismerete által. A cselekedetek titkát a világosság és a tűz ismeretével magyarázzák.

A jelek tudománya a Kabbala. A világosság tudománya a mágia; a tűz tudománya a hermetizmus. A Gnózis ehhez hozzáteszi, hogy a jelek tudománya a betűk tudományával kezdődik. A betűk önálló ideák, az önálló ideák pedig számokat alkotnak. A számok tökéletes jelek. Amikor az önálló ideákat a számokhoz kapcsoljuk, megkapjuk az Igazság mathesisét. Ezt azonnal világosabbá teszem Ö n ö k előtt, néhány példa segítségével:

Fölemelem az ujjam: ez egy mozdulat. Ez a mozdulat merőleges vonalat ír le... ez egy jel. Ez a jel vonalat írt le... ez egy bennem élő

Az Alfa és az Omega

gondolat, amit én életre akarok kelteni. Ez a gondolat Istenre vonat­ kozik... ez egy szimbólum.

A mozdulat, a jel, a gondolat szimbólumot hoz létre. Ez a szim­ bólum egymagában van, egy... ez egy szám!

Most tovább megyek:

Egy, a merőlegesen emelt ujjal kifejezett jel vagy szám, Istent, az Atyát jelzi.

Vízszintes irányban: az Atyát megnyilvánító Fiút fejezi ki. — Együtt a kettes számot képezik.

Ha ez a kereszt jobbra dől X a Chi jel keletkezik, a görög X, a „Krisztus" szó első betűje.

Ha e három jelet (tehát a görög keresztet és a görög X-et) egybe­ illesztik, akkor megkapják a napjelet ^F, amit oly gyakran láthatnak Sabarthez földjének régi katár keresztjein: Krisztus, a szellemi Nap, az életadó, akiben és aki által megnyilvánul minden élet forrása, mint a Megmentő, a Gyógyító és a Megváltó.

Ez a jel is magában foglalja a hármat: az Atya — Fiú — Szellem vagy az Atya — Fiú — Szeretet Hármas-Egységét.

A négyes jel a tökéletes szimbólum, a Krisztusban való tökéletes­ sé válás.

Öt az Ötágú csillag, Betlehem Csillagának a száma, a Rózsa öt szir­ ma, a Krisztusban való győzelem jele.

A kilences szám erővel bíró jel, amely gnosztikus értékével végleg lezárja a teológiai találgatásokat és a Szentháromságról szóló illu-

zórikus elméleteket. Ezért a régi testvérek, a kilences szám jelölé­ sére a titokzatos circumincesúo szót használták. Egy háromszöget leírhatunk így:

Tehát ezeket a háromszögeket forgathatjuk, megcserélhetjük. Egy­ más mellé helyezve őket, megkapjuk a 3-as számot, majd megint a 3-at (ami 6 oldal) és újra 3-at (ami 9 oldal). 3, 6 és 9: 369, együtt 9-et alkot, mégis Egyet: az Atyát. A rejtélyes circumincessio szóval a régi testvérek arra utaltak, hogy az isteni Hármas-Egység sorrendjét úgy forgathatjuk és cserélhetjük, ahogy akarjuk, anélkül, hogy ez bármit is változtatna isteni jellegükön.

Emberek millióit pontosan azért pusztították el kegyetlenül, mert ez az igazság magának az egyháznak az alapjait veszélyeztette. Tény­ legesen használták ugyanis a három háromszögnek ezt a példáját, melyeket az „Atya Elohim"-jainak neveztek, annak bizonyítására, hogy a Krisztus emberré lett, emberi szülőanyára — Máriára — való utalás nélkül. A Krisztus megnyilvánulásában a következők vannak jelen: az Atya, a Fiú... és harmadikként, Isten Anyjaként, a Szellem!

Az Alfa és az Omega

Ezért látjuk azt a régi testvéreknél, hogy a Szellemet „a galambbal", a Parakléta ragyogó, fehér galambjával jelölték. Ez az oka annak is, hogy náluk a Szellem nőies vonatkozású volt, és így minden perfekt, férfiak és nők, belső örömtől és rendíthetetlen tudástól ragyogva nyilatkozta — egészen a máglyáig —, hogy Isten Anyja, az igazi Szűz Mária a Katar Egyház, aki Isten Fiait, azaz egy újjászületett, valóban isteni lélekemberiséget hoz a világra.

Az Egyes szám az Egység, a betűk kezdete is, az Alfa. Minden szám az Egyben foglalható össze, ami a betűk vége: az Omega lesz. így hangzanak fel előttünk erővel és jelentőségteljesen Krisztus szavai: „Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég"... s tudjuk, hogy a Szellem-Ember számára a halál kezdetet jelent.

Érthető, hogy nem adatik meg minden tanulónak, hogy ezeket az igazságokat közvetlenül megértse, mert a tanulói út beavatási út. Ez az út hosszú és göröngyös, így tehát csak a kevesek fogják követni, és az előrehaladottak is majd csak néhánynak fogják tudni átadni a rájuk bízott és számukra feltárt rejtett igazságokat.

Példaként beszéljünk Beresit1 6 misztériumairól, a Genezis el­

beszéléséről, melyek bevezetik Önöket ezekbe a nehézségekbe. A Genezis első hét fejezete a legmagasabb beavatás misztériumait tar­ talmazza. Ez érvényes Ezékiel próféciájára, Tóbiás apokrif köny­ vére és János Apokalipszisére is. Ezek az igazi Kabbala, a Gnózis könyvei, melyek oly teljesek és tökéletesek, hogy ha az összes többi írás elveszne is, csupán ezek segítségével mégis megőrizhetnénk a teljes „szent tudományt".

Ha összehasonlítjuk a Genezis szerinti teremtés hat napját Tiánai Apollós

Nuktemeronjával

és a héberek Genezisével, azt látjuk, hogy a különböző kabbalisztikus számítások azonos származásúak, s hogy

16 A Tóra Mózes öt könyve (a Pentateuchus), melyet a héber Biblia kezdőbetűik szerint nevez meg. Az első könyv Beresittel kezdődik, ami azt jelenti: Kezdetben... A kabalá­ ban Beresit azt is jelenti: genezis, teremtés, alakulás.

Mózes — az egyiptomi misztériumok kiválasztott gyermeke —, ami­ kor kifejtette a hét nap teremtő törvényét, akkor nem történeteket beszélt el, hanem egy örök titkot nyilatkoztatott ki. Mózes hat napja az Intelligencia „genezise" is, melynek köszönhetően a káosz elren­ deződik, a számok fejlődése szerint:

1. Isten megnyilvánul a természetben. 2. Krisztus, az isteni Idea az Ige által.

3. A Szellem, az élő igazság Isten szolgálatában.

4. A Szellem áthatja az írásjeleket, a világosság elűzi a tudatlanságot. 5. A tevékeny a tétlenben, az élet a halálban, a Világosság a sötét­

ségben, a tökéletesség.

6. A férfi és a nő, a krisztusi ige szerint: „A kettő, melyeknek eg­ gyé kell válniuk, eggyé Istenben!"

Az Intelligenciának ez a Genezise láncszemet képez az ég és a föld között.

Ez Michael, a Világosság arkangyala, akit az ördög fenyeget.

Ez a szfinxszel szembesülő Oidipusz, aki azért keres és küzd, hogy újra megtalálja az Isten-Embert.

Ez a bikát keresztüldöfő Mithra: az anyagot legyőző Szellem. Szent jelekkel kifejezve, ez Michael kardja és Mithra tőre.

Ez az ütközet, a munka, a szabadság és az igaz szeretet száma, amely megfejti a szfinx talányát.

Ez a „Napba öltözött Asszony, lábai alatt a Hold".

Ez az emberben végbemenő Istenné válás és az Istenben végbemenő emberré válás.

Ez a hatágú csillag, Dávid csillaga, Salamon pecsétje!

Most tekintsük közelebbről a Genezis-beli Beresit misztériumait (Mózes 1. 1,1-31; 2,1-3):

1. nap A Világosság, fényes és sugárzó egység.

Az Alfa és az Omega

az illanó szükséges elválasztása; megvalósul az ég és a föld közötti kettősség egyensúlya.

3. nap A Föld az ég hatása alatt kisarjad; megkezdődik a nemzés, a hármasság megnyilvánulásával.

4. nap A Nap és a Hold uralkodik a napon és az éjszakán; az évszakok felosztása a négyesség által, a kör négyrét bontá­ sával.

5. nap Az élet megnyilvánul az elemekben; az emberi élethullám megalkotása az ötös szám jegyében.

6. nap A föld és a tűz válaszol a levegőnek és a víznek és átadja élő állatait; a háromszög, Jehova háromszögének tükörképe, alakot ölt az ember lelkében, a hatos szám. Isten kimond­ ja: Faciamus Hominem — teremtsünk embert, mert az em­ bernek részt kell vennie saját maga megteremtésében. 7. nap Isten megpihen, mivel a hetes szám a tökéletesség száma,

már nincs több tennivaló.

Ha összefoglaljuk a Genezis első fejezeteit (Mózes 1,1-6), ezt látjuk: 1. fejezet Isten egysége megnyilvánul és összegződik az ember egy­

ségében.

2. fejezet Isten teljessé teszi a férfit az asszonnyal; együtt ketten vannak.

3. fejezet A kígyó megjelenik harmadikként az ártatlan férfi és nő között. Isten megjelenik harmadikként a bűnös férfi és nő között.

4. fejezet Ádám és Éva világra hozzák Káint és Ábelt, kettőből négy lesz.

5. fejezet Az emberiség összefoglalható Séth személyében, Káin és Ábel helyett ő Ádám és Éva örököse. Egy: a négy szinté­ zisévé lesz, az ötösség teljes erővel működésbe lép. 6. fejezet A politikus és vallásos ember megteremtése; az Isten fiai

és az emberek gyermekei közötti ellentét kezdete.

így semmi sem lett a véletlenre bízva. Hogyan is lehetne megérteni a Bibliát a szent számok kulcsa nélkül? Mi mindenre derülhetne fény, mikor ezzel a kulccsal megnyitjuk Ezékiel írásának, vagy Tó­ biás rejtelmes és allegorikus könyvének, de mindenekelőtt a fensé­ ges Apokalipszisnek a mélységeit, a szirteket, melyeken egy Bossuet lángelméje vagy egy Newton éleselméjűsége zátonyra futott? Az ősi kinyilatkoztatást még mindig nem ismerik és nem értik!

Egyesek úgy vélik, új kinyilatkoztatásra van szükség. Nekik meg kell várniuk, míg a régi ismertté és érthetővé válik a számukra. Akkor majd meglátjuk, hogy szükséges-e egy újabbra vágyni! Reméljük, hogy hatezer évnyi tudatlanság és felületesség után az emberiség belátáshoz jut, és Isten újra kimondja: „IAÍ AOUR... FIAT LUX... LEGYEN VILÁGOSSÁG!"

No documento Antonin Gadal-Az Egyetemes Gnozis Diadala (páginas 163-170)

Documentos relacionados