• Nenhum resultado encontrado

A látástréning alapelve

No documento Leo Angart-Szerezd vissza éleslátásodat (páginas 51-56)

A látástréning alapelvei

Létezik egy régi filozófiai felosztás, amely szerint az objektív világkép követője azt mondja: hiszem, ha látom, mire a szubjektív beállítottságú ember így válaszol: Hidd,

és meg fogod látni! A természettudósok igyekeznek tökéletesen objektívak lenni, és

csak abban hisznek, amit látnak, és műszerekkel lemérhetnek. Mindazonáltal sokan érzik úgy, hogy az emberi lény nem csupán olyan vegyi anyagok véletlenszerű hal­ maza, amelyek történetesen elkeveredtek egymással. Az emberi lény több a puszta fizikai alkotóelemeinél.

Ha szigorúan ragaszkodsz az objektív világképhez, akkor a mérőberendezésed ér­ zékenysége korlátot állít eléd. Egyesek azt mondhatják, hogy csak azért nem ismer­ jük jobban a látást, mert még nem állnak rendelkezésünkre olyan berendezések, amelyekkel lemérhetjük ezt a jelenséget. A látás azonban az egyik olyan érzékünk, mellyel kapcsolatban nehéz tudományosnak lenni. A gépek jelenleg csupán megkö­ zelítő mérésekkel tudnak szolgálni látásod alkotóelemeiről. A saját látásélményed pedig mindig is szubjektív marad, és egyénről egyénre változik. Egy másik ilyen pél­ da a színérzékelés. Minden egyes ember egy kicsivel másképp látja a színeket. A tu­ dósok ugyan pontosan le tudják mérni a fény hullámhosszát, a szemeid azonban et­ től még a maguk módján fogják érzékelni azt.

Érzékelésünk vissza is foghat bennünket. Az 1950-es években például lehetetlenek tartották, hogy az ember befolyásolhassa a vérnyomását és a bőrének a hőmérsék­ letét. Azután jött a biofeedback*, és lehetővé vált, hogy pontosan ezt tegyük. Hajdan képtelenségnek tartották, hogy valaki egy percen belül lefusson egy mérföldet. Je­ lenleg pedig az tűnik képtelenségnek sok ember számára, hogy az ember vissza­ nyerheti természetes látását. Tény azonban, hogy lenyűgöző dolgokra vagyunk ké­ pesek. Számos példát ismerünk olyan emberekre, akik olykor nagyon súlyos beteg­ ségeket győztek le bármiféle orvosi segítség nélkül. Az orvostudomány gyakran tehetetlenül áll bizonyos egészségügyi problémák előtt, az emberi elmének azonban megvan hozzá a hatalma, hogy igazán drámai változásokat vigyen véghez.

Egészen mellbevágóan szemlélteti ezt a többszörös személyiséghasadásban (MPD) szenvedő emberek esete. A chicagói pszichiáter, Bennett Brown tíz többszörös sze-

* Terápiás módszer, amelynek során az agyhullámainkról, vérnyomásunkról, izomfeszülésünkről stb. ka­ pott visszajelzések révén megtanulhatjuk szabályozni élettani funkcióinkat - a Ford.

mélyiséghasadásban szenvedő betegével végzett el egy kísérletet. Megmérte a sze­ müket három különböző személyiségük megjelenésekor, vagyis tíz emberhez har­ minc mérési eredményt kapott. A kutatók megdöbbenésükre mérhető különbsége­ ket tapasztaltak a szaruhártya görbületében az egyes személyiségek között. Né­ hány perc leforgása alatt drámai változások mentek végbe a látásélességben, amint a betegek egyik személyiségükből a másikba váltottak. És ami azt illeti, a látáskü­ lönbségek csupán kis részét teszik ki azoknak a fizikai változásoknak, amelyeken egy többszörös személyiséghasadásban szenvedő beteg keresztülmegy, amikor át­ vált egyik személyiségéből a másikba. Némelyeknek az egyik személyiségükben olyan súlyos betegségeik vannak, mint a cukorbaj, a többi személyiségükben pedig ennek nyoma sincs. Egyesek az egyik személyiségükben kábítószerfüggőknek, egy másikban azonban rendkívül intelligens egyénnek mutatkoznak.

A személyiséghasadás kutatása igazán mellbevágó példája annak, mekkora fizikai változásokra képes az emberi test. A látást igazán gyerekjáték megváltoztatni olyan súlyos szervi megbetegedésekhez képest, amelyeket egy többszörös személyiség­ hasadásban szenvedő személy látszólag olyan könnyedséggel vesz magára s vet­ kőz le, mint egy esőkabátot.

Ez arról árulkodik nekem, hogy a látásproblémák nem a testi mechanizmusainkkal függnek össze, hanem a „programozásunkkal". A látás szellemi oldala alkalmasint fontosabb, mint a fizikai. Azt se feledjük el, hogy a legtöbb ember természetes éles­ látással születik. Az anyatermészet gondoskodott arról, hogy legfontosabb érzéked egész életedben tökéletesen működjön.

Fizikai látásod abból a látványból áll, amely nyitott szemed elé tárul, illetve azokból a folyamatokból, amelyek a fókuszálásban szerepet játszó szerveid és a retina között lejátszódnak. Ezután a retina csapsejtjeiből kiinduló idegi impulzusok átalakulnak azzá, amit látásként érzékelünk. Ez az, amit a látás fizikai részeként ismerünk, és mindez arra vonatkozik, amit a külvilágban észlelünk.

A látás kiterjedtebb „programrésze" főként az agy hátulsó fertályán található látóké­ regben megy végbe. És mivel a programokat frissíteni is lehet, ez az egyik olyan te­ rület, ahol változásokat idézhetünk elő látóképességünkben.

A meggyőződések olyan fogalmak és elképzelések, amelyeket az igazság megnyil­ vánulásainak fogadtunk el. Meggyőződéseink kerítésként veszik körül világunkat. Ami e kerítésen kívül esik, azt lehetetlennek vagy valószerűtlennek érezzük. Kutatá­ sok bizonysága szerint saját meggyőződésrendszereink befolyással vannak arra a

módszerre, mellyel meghatározzuk, hogy mi hihető és mi valóságos. Érdekes mó­ don vannak olyan emberek, akiknek hinniük kell valamiben ahhoz, hogy az valóság­ gá váljon. Másoknak pedig valóságként kell gondolniuk valamire, hogy hinni tudja­ nak a lehetőségében.

Ha elhiszed, hogy valami lehetséges, azt egyértelműen sokkal könnyebb megvalósí­ tani. Ha viszont valamit lehetetlennek tartasz, akkor nem valószínű, hogy túlzott energiát fektetnél a megvalósítására irányuló próbálkozásokba. Természetes látáso­ dat is sokkal könnyebb visszanyerned, ha hiszel benne, hogy ez a lehetőségek hatá­ rain belül van. Ami azt illeti, kétnapos csoportfoglalkozásom egyik fő célkitűzése, hogy az emberek távozáskor tisztában legyenek azzal, mekkora befolyásuk van a saját látásukra. Ehhez a beállítottsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy is­ merjék a konkrét gyakorlatokat, amelyeket végezhetnek. Végezzünk hát el mi is egy kis gyakorlatot, amely segítségedre lesz, hogy tisztábban láss!

Először is, milyen a látásod állapota? Rövidlátó, azaz myopiás vagy? Vagy csak ol­ vasószemüvegre van szükséged - amire az orvosi szakkifejezés a presbyopia? Esetleg távollátó vagy, netán szemtengelyferdülésed van? írj le mindent, amit a látá­ sod állapotáról tudsz:

Mit gondolsz, mi okozta ezt az állapotot? Állj meg egy kicsit, és töprengj el rajta, hogy szerinted mitől vált olyanná a látás 1, amilyen jelenleg! írd le az eredményt:

Számos elképzelés létezik arról, hogy mi okozza a látásromlást. Az igazat megvallva, a tudósok még ma sem értik teljes egészében, mi az oka a rövidlátásnak, a szemten­ gelyferdülésnek stb. Tehát a te elképzeléseid is érnek annyit, mint bármelyik másik. Például azt hiszed, hogy a látásproblémák örökletesek? Sokan érzik úgy, hogy ilyen irányú bizonyítékok birtokában vannak. Vannak ugyanis családok, ahol mindkét szü­ lő szemüveges, és a gyerekek ugyancsak szemüveget viselnek. Ez alátámasztani látszik az elméletet, miszerint a látásproblémákat genetikus hajlamok okozzák. Más családokban azonban mindenkinek jó a látása, egyetlen személyt kivéve. Ez pedig ellene szól az elképzelésnek, miszerint a rövidlátás örökölhető.

Számos kísérletet végeztek el annak kiderítésére, hogy vajon a rövidlátás örökle­ tes-e. Az 1950-es és 1960-as években több tanulmányt készítettek az alaszkai esz­ kimókról. A korai kutatások gyakorlatilag egyáltalán nem találtak rövidlátókat az

eszkimók között, semmilyen korosztályban. A későbbi kutatások, amelye­ ket Francis Young és társai végeztek (1966), mintegy 45 százaléknyi rövid­ látót találtak kétszázötvenhárom gyerek között, egyetlen közösségben. Ám e gyerekek szülei és nagyszülei körében gyakorlatilag semmiféle látás­ probléma nem fordult elő. Úgy tűnik tehát, hogy a rövidlátás az eszkimók esetében nem örökletes. Ami azt illeti, a rövidlátást és egyéb szemproblé­ mákat számos gén befolyásolja, úgyhogy a génterápia a rövidlátásra való­ színűleg még hosszú ideig nem lesz alkalmazható, ha ugyan valaha is az lesz.

Hadd tegyek fel még egy kérdést! Ez egy mágikus kérdés, tehát hagyd szabadon szárnyalni a fantáziádat! Tegyük fel, hogy ma éjjel álmodban egy

angyal vagy tündér eljön hozzád, és visszaállítja a látásodat, hogy az töké­ letes legyen. De mivel te alszol, nem tudsz róla, hogy ez a csoda megtör­ tént. Amikor holnap reggel felébredsz, mi lesz az első különbség, amit ész­ lelsz?

írd le, kérlek, ahogyan azt is, hogy milyen érzés lenne! Mit ereznél, látnál és hallanál?

Miben különbözne a napod?

Megváltozna-e a másokhoz fűződő kapcsolatod?

Attól eltekintve, hogy nem hordasz szemüveget, mi különbséget vennének még észre rajtad mások?

Milyenfajta emberré válnál?

Az utolsó kérdés nagy fontossággal bír.

Ha az elmúlt öt-tíz évben tökéletes lett volna a látásod:

Hol tartanál most az életben?

Milyen különbséget okozott volna ez?

Szánd rá az időt, hogy valóban magadba mélyedj, és úgy derítsd ki a válaszokat ezekre a kérdésekre! Elméd elkezd majd a célodra összpontosítani: hogy elérd a ter­ mészetes éleslátást. Látásod visszanyeréséhez nem csupán fizikai gyakorlatokra van szükség, hanem személyes identitásod fejlődésére is. Többé nem leszel ugyan­ az az ember. Több minden fog megváltozni benned, nem csupán a látásélességed. Persze fizikai látóképességed is átalakul majd, de vele együtt az önmagadról és a vi­ lágról alkotott belső képed is. Gondolkodj el a következőn: ha egyszer képes vagy megváltoztatni a látásodat, ugyan mi mindenre vagy még képes?

No documento Leo Angart-Szerezd vissza éleslátásodat (páginas 51-56)

Documentos relacionados