• Nenhum resultado encontrado

A szabadság érzése

No documento Harcosok étrendje (páginas 178-182)

Szeretném megvitatni, mit jelent a szabadság érzése: mi történik, amikor az embert megfosztják tőle, és mit jelent, amikor ez megadatik neki. Szemléltetem azon nézeteimet, miként kapcsolódik a szabadság érzése a diétázáshoz, valamint a depresszió negatív, illetve a jutalmazás pozitív érzéseihez. A szabadság relatív fogalom. Senki sem szabad teljes mértékig. Mindazonáltal, a szabadság érzését éljük meg, ha azt érezzük, hogy meg­ van a lehetőségünk, hogy válasszunk és kielégítsük alapvető ösztöneinket. Amint rátalálsz saját egészséges ciklusodra, szabadnak érzed majd magad, mert te irányítasz, szervezeted újra meg újra megújul, és amikor eszel, azt eszed, amit a tested kíván. Elvezni fogod az étkezéseket, és akkor fejezed be, amikor te akarod. Nem a bűntudat miatt és nem is azért, mert mások azt mondták, hogy fejezd be. Ez nem kis különbség más diétákkal szemben.

A harcosok étrendjét követve nagy valószínűséggel gyorsítasz az anyag­ cseréden, és zsírt fogysz, miközben visszanyered kitűnő közérzeted. Korábbi fejezetekből megtanulhattad, hogy az alulevési fázisban miként emelkedik meg a növekedési hormonszinted, és miközben a glukagon szintje meg­ ugrik, mindennap számos órányi zsírégetés a jutalmad. Ezeket a jótékony hatásokat tovább fokozhatod, ha edzel az alulevés alatt. Képzeld csak el, milyen felemelő lesz tapasztalni, hogy a megfelelő ciklust követve a tested természetesen átalakul, szálkásabb, erősebb és egészségesebb lesz!

Hogyan függ össze a szabadságérzet a céljaid elérésével?

Az ösztönök vágyakat szülnek. Minden alkalommal, amikor egy mély ösztönből - például alkotó, gondoskodó, védekező, nemi vagy agresszív ösztönből - eredő vágynak eleget teszel, örömöt és elégedettséget érzel. Az emberek általában álmodoznak arról, amitől meg vannak fosztva. Egy mulatságos példa erre Kurt Vonnegut Bajnokok reggelije című könyve, amelyben az emberek azért járnak moziba, hogy nézzék, ahogy más em­ berek a vásznon sajttortát esznek. Ebben a futurisztikus komédiában a sajttorta fogyasztása hatóságilag tilos. Az író szatírája arra világít rá, hogy mennyire meghülyültünk.

Felmerülhet benned a kérdés: „Ha tényleg eleget teszek minden fantáziámnak és ösztönömnek, az azt jelenti, hogy nem lesznek újak?” Dehogyis. Nagyratörőbb fantáziáid születnek - romantikusabbak, vak-

A HARCOSOK ÉTRENDJÉNEK ELMÉLETE | 147

merőbbekj kreatívabbak és spirituálisabbak. Lehet, hogy többet kockáz­ tatsz, és nagyobb rizikót vállalsz, például új vállalkozásba fogsz, segítesz a rászorulókon, vagy akármilyen módon javítasz életeden. Röviden, cél­ ratörőbb és sikeresebb leszel, bármit csinálsz is, mert nem olyan primitív fantáziálgatások kötnek majd le, mint egy sajttorta megevése. De ami a legfontosabb, amikor eleget teszel vágyaidnak, örömöt szerzel magadnak. Öröm nélkül pedig magányosnak és megfosztottnak érezhetnéd magad. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne nyernénk ki belőle a legjobbakat.

a romantikus ösztön

A romantika áj definíciója

M it jelent az, hogy „romantikus”? M itől lesz valaki „romantikus”? M i­ lyen egy romantikus cselekedet, romantikus ösztön vagy romantikus nézőpont? Mivel ezek a közismert szavak és kifejezések nem mindig egyértelműek, szerintem magyarázatra szorulnak.

Tisztában vagyok azzal, hogy amit mondani kívánok, az vitatható, úgyhogy értsd, ahogy akarod. Egyet is érthetsz velem, meg nem is.

Szilárd meggyőződésem, hogy a romantikának egy olyan ösztön ad alapot, amely kapcsolatban áll a harcos ösztönnel, és ugyanonnan is szár­ mazik. A romantikus ösztön egy ősi ösztön, amely meghatározza az egyén egyediségét, szabályok megkérdőjelezésére készteti az embert, és arra ösz­ tökéli, hogy harcoljon egyedisége és sértetlensége épségének megőrzéséért. A romantika lényege összetörni megkövesedett szabályokat és újat alkotni helyettük. A romantikus cselekedet pedig pont ennek a vég­ hezvitele. Rómeó és Júlia története például romantikus, hiszen a családjuk által felállított szabályok ellen küzdöttek kapcsolatukért. Rómeó és Júlia romantikus hősök. Egymásra találásuk családjuk akarata ellenére történt. Az pedig, hogy megölték magukat, még romantikusabbá teszi törté­ netüket. Az emberi élet feláldozása a szerelem miatt szembemegy minden ösztönnel. Egész történelmünk során romantikus aura veszi körül azokat, akik készek voltak életüket adni egy ügyért, amelyben szentül hittek.

A szabályok megszegése kedvez a romantikának. Bűnözők, utcalányok és antihősök például, akik ellenszegülnek és megsértik a társadalmi szabá­ lyokat, gyakran lesznek az irodalom kedvelt szereplői. Gondoljunk csak Balzacra vagy Dosztojevszkijre. A Jesse Jameshez, Billyhez, a kölyökhöz, Butch Cassidyhez, valamint Bonnié és Clyde-hoz hasonló törvényen-

kívülieket romantikus hősöknek tartjuk, legfőképpen mert meg merték szegni a szabályokat.

Mint említettem, a romantika egy ösztönből táplálkozik. A gyerekeknek például van egy természetes, nagyon friss romantikus ösztönük. Ha, mond­ juk, a szülő vagy a tanár azt mondja a gyereknek, hogy tegyen (vagy ne te­ gyen) meg egy bizonyos dolgot, akkor

ő

gyakran megpróbál ellenszegülni. Gyakran előfordul az is, hogy tanáraikon viccelődnek. A gyerekeknek kitűnő a humorérzékük, a humor pedig önmagában tartalmaz szabálysze­ gést. Komolyan úgy hiszem, hogy a romantikus ösztön - mélyen a tudat­ alattinkban - az, ami miatt élvezzük a tabukat szegő vicceket, és a bennünk rejlő gyerek nevet fel, amikor valami vicceset látunk vagy hallunk, A gye­ rekek sokszor szembeszegülnek a szülők vagy a környezetük állította vallási, politikai, társadalmi szabályokkal, ezért gyakran bűntudatot éreznek. Ez az oka annak, hogy sajnos idővel a gyerekek romantikus ösztöne eltompul. Mégis, ezek az ősi romantikus vágyak és ösztönök mélyen belénk vannak kódolva. Hiszem, hogy minden romantikus történet akár az irodalomban, akár a valóságban felidézi, kiváltja ezt az ösztönt.

A „rend fenntartása” érdekében a társadalom számos romantikátlan, ro­ mantikaellenes tabut állít. Ez teljességgel érthető, hiszen, ha mindenki bősz romantikus lenne, lehetetlenség volna rendet tartani. Viszont ha ez az alapvető ösztön folytonosan irányítás és elnyomás alatt van - olyan tünetek jelentkezhetnek, mint frusztráció, düh, agresszió és a szabadság hiányának érzése. Egy olyan világban élünk, amely hemzseg a hamis romantikától. Nincs elegendő hely arra, hogy a teljesség igényével filozofáljak e témáról, úgyhogy csak annyit mondanék, bármely látszólag romantikus eszme, amely emberek tömegének tetszik, valószínűleg álromantikus. Az igaz romantika individualista, az egyedire törekszik. Nem amellett kardos­ kodom, hogy az emberek szabályokat és törvényeket szegjenek. Csak azt mondom, hogy a szabályok és normák ösztönös megkérdójelezése szük­ séges, ha valamin javítani, változtatni akarsz, vagy újat hoznál létre.

Hogyan kapcsolódik ez a harcosok étrendjéhez?

Ahogy már említettem, hiszem, hogy a harcos ösztön a romantikus ösztö­ nön keresztül nyilvánul meg. A harcos ösztön felébresztésével roman- tikusabbá válsz. Rálelsz egyediségedre, és készen állsz, hogy megőrizd sértetlenségét, épségét.

A HARCOSOK ÉTRENDJÉNEK ELMÉLETE | 149

Hamis vagy igaz romantika

Az általam hamis romantikának nevezett a leghétköznapibb fajta. Pél­ daképpen, ha arra neveltek, hogy békeszerető és udvarias legyél, másokat tisztelj, és váratlanul országod hadat üzen, és téged pedig arra szólítanak fel, hogy szegd meg az összes civilizált szabályt, menj harcolni és ölni, úgy érezheted, hogy hadba vonulni hazafias, sőt romantikus. Azonban hamarosan ráébredsz, hogy ez nagy valószínűséggel hamis romantika. Ezzel együtt, a katonalétnek valóban van egy romantikus oldala, hiszen benne van, hogy készen állsz egy ügyért feláldozni magad.

Mégis, a háborúzás, az összes látszólag „romantikus” vonásával együtt, nem a te ötleted volt; politikai hatalmaktól származik (az elfogadott sza­ bályok), és emiatt, szerintem, hamis. Ellenben, ha önként szegődsz el, harcolsz és segítesz egy ügyet, akkor valami igazán romantikusai teszel, hiszen te kezdeményeztél, saját meggyőződésedet követed, integritásodat pedig megőrződ.

A romantikus szertartások és ünnepek, mint az esküvő és a Valentin- nap is olyan események, amelyekről úgy hiszem, hogy kevés közük van a valódi romantikához. Az emberek helytelenül összekeverik a pár- választást megünneplő szertartást a szerelembe eséssel, ami valóban ro­ mantikus. Amikor az emberek szerelmesek lesznek, romantikus ösz­ tönüknek engednek, és akár „romantikus bolondokká” válhatnak, azaz szokatlan dolgokat tesznek, például sem Időt, sem pénzt nem kímélnek, csakhogy a szerelmükkel legyenek, és a kedvében járjanak.

Sajnos bizonyos idő után számos házaspár nem cselekszik többé roman­ tikusan. Házasságuk rutinná válik, és az összes maradék romantikusságot a szerelem úgynevezett „ünnepei” jelentik - mint a Valentin-nap és a házassági évforduló.

Természetesen vannak olyanok, akik folyamatosan romantikusak, megszegik a megszokottat, és újra meg újra szerelembe esnek párjukkal.

A merev gyakorlat követése a romantika ellentéte. Szokásokat meg­ szegni olyan, akár szabályokat megszegni. Ha a romantikus ösztön felébredt, az emberek ösztönösen vakmerőbbek, kreatívabbak és kockáztatóbbak.

A szerelem és a párkapcsolatok terén, meggyőződésem, ha egyszer ezt a romantikus ösztönt szabadjára engeded, úgy fog vezetni téged, hogy mindig romantikusan cselekedj. Amikor ez az ösztön beindul, az ember a legjobb formáját hozza a párválasztáshoz. A szerelem, vagyis a vágy, hogy

valakivel mindent megossz, és hogy valakit mindentől megóvj, olyan hajtó­ erőből fakad? amely rengeteg változást hoz. Valakivel együtt lenni és családot alapítani nagyobb felelősséget és az összhang megteremtéséhez szükséges képességeket igények Ahogy már korábban mondtam, a ro­ mantikus ösztön az, amely hajt, bátorít, hogy keresztülmenj e változá­ sokon, és törődj valakivel, miközben új életeket hozol létre.

Kérdezhetnéd: „Lehetsz romantikus vagy véghezvihetsz egy roman­ tikus cselekedetet szabály vagy szokás megszegése nélkül is?” A válaszom erre: nem. Minden romantikus cselekedetnek része, hogy szabályokat szegsz és szokásokat rúgsz fel, és nem a megszokott módon cselekszel. Romantikusnak lenni túlmutat a szerelmen, kapcsolatokon és régi szoká­ sok elhagyásán. A romantikus úttörő munkát végez, „forradalmasít” és újat hoz létre. A romantikus elég bátor ahhoz, hogy ki álljon a saját vagy más jogaiért, és kész szembenézni a következményekkel. Amint már mondtam, az igaz romantika lelked mélyéből fakad. Amikor egy roman­ tikus cselekedetet elkövetsz vagy szembemész a szabályokkal, szoká­ sokkal, akkor valójában integritásod és egyediséged sértetlenségéért harcolsz. A harcos ösztönben így nyilvánul meg a romanticizmus.

No documento Harcosok étrendje (páginas 178-182)

Documentos relacionados