• Nenhum resultado encontrado

Proszíatamegnagyobbodási problémák

No documento Harcosok étrendje (páginas 189-197)

A prosztatarák miatt aggódó férfiak kérdezik, tehetnek-e valamit ellene. Ami most következik, az a személyes véleményem, ami nem hivatott azt sugallni vagy garantálni, hogy tökéletes gyógyulást hoz azok számára, akik már a prosztatamegnagyobbodástól szenvednek. Mindazonáltal, a tünetekjelentős enyhüléséről, sőt akár állapotuk visszafordulásáról beszámoló személyek tanúbizonysága alapján bizonyos természetes terápiás módszerek rendkívül hatékonyak lehetnek a prosztatával kapcsolatos rendellenességek kezelésében.

Általánosan elfogadott, hogy a prosztatarák genetikai hajlam követ­ keztében alakul ki, A mértékadó orvosi körök véleménye szerint a di-

hidrotesztoszteron (DHT), az úgynevezett „rossz tesztoszteron” okozza a prosztatarákot. A DHT a tesztoszteronnak egy rendkívül aktív szár­ mazéka, amely a dülmirígyben az androgénreceptorokhoz kötődik, és valószínűleg ez okozza a sejtek burjánzását és elrákosodását Ez lehet, hogy így van, de a teljes igazság véleményem szerint nem ez. Sőt nyíltan megkérdőjelezem ezt az elméletet. A DHT, az állítólagos rossz tesz- toszteron a fiatal felnőttekben van jelen a legnagyobb mennyiségben, akikre a legkevésbé jellemző a prosztataprobléma. És fordítva: minél idősebb valaki, annál alacsonyabb a tesztoszteron és a DHT szintje, miközben annál gyakoribb a prosztata-rendellenesség és -rák Az öregedés összefügg az alacsonyabb tesztoszterontermelésseL Továbbá az öregedés fokozza a tesztoszteron ösztrogénná való átalakulását. Szóval, ha a DHT vagy a tesztoszteron túltermelődése okozza a prosztatarákot, akkor hogy lehet, hogy az ettől szenvedő férfiak többsége idős, és nem keveset veszített már a tesztoszteronjából és DHT-jéból?

Véleményem szerint, a dülmirigy megnagyobbodását és a prosztatarák előfordulását valószínűleg bizonyos tényezők egyfajta kombinációja okozza. Ezek a tényezők pl. az androgének megnövekedett ösztrogénná alakulása, az ösztrogenikus vegyszerekkel való érintkezés, a máj pangása, az ételekben található hormonok, az időskori magas vérnyomás, valamint vércukorprob­ lémák Egyre több és több tanulmány bizonyítja, hogy bizonyos vegyszerek túlzott használata, a növényvédő szerekkel való érintkezés, a mértéktelen alkoholfogyasztás és az egészségtelen étrend mind elhatalmasodó ösztro­ genikus hatást gerjeszthetnek a szervezetben, és legfőképpen a dülmirigyben. A prolaktint (a tej termeléséért felelős hormon) szintén összefüggésbe hozzák a prosztatamegnagyobbodással kapcsolatos betegségekkel. A prolaktin rombolóan hat a férfiszervezetre, fokozza a tesztoszteron behatolását, majd pedig DHT-vé alakulását a dülmirigyben. Ez okozza a prosztatában a sejtek burjánzását és a prosztata megnagyobbodását. A prolaktin szintjének emelkedése a férfiakban különböző tényezők együttes hatásának lehet a következménye, többek között pajzsmirigy- alulműködésnek, az öregedésnek és a rossz étrendnek.

A DHT-t a javadra fordíthatod

Nem a DHT a „rosszfiú”. A DHT a leghatásosabb tesztoszteronszár- mazék, amely jótékonyan hat a potenciára. Valójában a DHT a vérből nem

A HARCOSOK ÉTRENDJÉNEK ELMÉLETE | 159

kerülhet a prosztatába. Csak a szabad tesztoszteron (ami a nemihormon- kőtő fehérjékhez nem kötődik) juthat be a dülmirigybe. Csak ha már be­ jutott, alakulhat át DHT~vé, majd azután ösztrogénnal együtt okoz

valószínűleg prosztatamegnagyobbodást és akár rákot. M a már ismert, hogy az ösztrogenikus anyagok képesek a férfi-androgénreceptorokhoz kötődni a prosztatában, ahol kiváltják a káros sejtburjánzást.

A Proscarhoz és Propeciához hasonló gyógyszerek a vér DHT-tar- talmát csökkentik, állítólag enyhítik a prosztatamegnagyobbodás tüneteit, és megvédenek a kopaszodástól. Mindamellett mindkét gyógyszernek vannak mellékhatásai, többek közt csökkentik a libidót és a szexuális tel­ jesítőképességet. Tehát e gondolatmenetet folytatva adja magát a kérdés:

M i történik, ha emelkedik a vér DHT-szintje?

Meglepő módon a DHT-szint emelkedésével csökken a tesztosz- teronszint. Azaz kevesebb tesztoszteron jut a dülmirigybe, kevesebb DHT termelődik a prosztatában, és végeredményben a tünetek és a kár nagy valószínűséggel csökkennek, vagy akár el is tűnnek.

A harcosok étrendjének első védelme a prosztataproblémák ellen

Az alulevési fázis csökkenti a szervezetet érő anyagcsere-megterhelést, miközben fokozza a méreganyagok ürülését. A gyümölcsök és a zöldségek vagy leveik napközbeni bőséges fogyasztása máj méregtelenítőkkel és ösztrogéngátló gyógynövényekkel kiegészítve nagy valószínűséggel ele­ gendő antioxidáns és antiösztrogenikus tápanyaggal látja el a szervezetet, hogy segítse megakadályozni az ösztrogenikus anyagok felesleges fel­ halmozódását, és ellensúlyozza káros hatásukat.

A három-hatszori étkezés naponta elkerülhetetlenül fokozza a test és a máj általános anyagcsere-terhelését. Fokozatosan kimerül a máj, és idővel csökken méregtelenítő képessége. Ha a túlerőltetett máj képtelen eredményesen semlegesíteni a mérgeket, az ösztrogén-anyagcsereter- mékek és vegyszerek megfertőzik a vérkeringést, ezzel káros hatásokat idéznek elő, többek közt prosztatamegnagyobbodást és -rákot.

Az alulevési fázis valószínűleg a harcosok étrendjének legfontosabb eleme, legfőbb oka annak, hogy eredményes a szervezet természetes védelmének erősítésében.

Az ösztrogenlkus ételek és vegyszerek kerülése tovább segíti a májat a méregtelenítésben« Az általam korábban ajánlott ételek fogyasztása és a megfelelő táplálékkiegészítés képessé tesz az ösztrogén káros hatásai el­ leni védekezésben, miközben fenntartják hormonális egyensúlyodat a maximális anyagcsere-hatékonyság érdekében.

Összefoglalva, ha naponta méregtelenítesz, a megfelelő ételeket fo­ gyasztod, szeded a javasolt kiegészítőket, és a minimálisra szorítod az ösztrogenikus ételek és anyagok fogyasztását, sokkal nagyobb eséllyel őrződ meg az egészségedet és kerülöd el a prosztataproblémákat.

Kerüld az alábbi ösztrogenikus eleieket és anyagokat:

• az összes nem biohúst a bennük lévő ösztrogénhormon miatt, többek közt a vörös húsokat, csirkét, pulykát, bárányt és sertést • az összes nem biotej terméket, a bennük lévő ösztrogén- és

prolaktinhormon miatt

• azokat a termékeket, amelyekben nagy valószínűséggel találhatók kőolaj alapú növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágya

• az összes műanyagba csomagolt és műanyag szagú ehető terméket • az összes kőolaj alapú detergenseket tartalmazó kozmetikai

termékeket (úgy mint felületaktív anyagok, p-nonilfenol és szintetikus glicerin)

• szójafehérje-termékeket és szójaizofiavon-termékeket • omega-6 növényi olajok túlzott fogyasztását (szója-, repce-,

sáfrányosszeklice- és kukoricaolaj) • alkoholt

Természetes táplálékkiegészítők a prosztatamegnagyob- bodással kapcsolatos tünetek enyhítésére és a prosztatarák elleni védelemre

O sztrogéngátló gyógynövények

Egyre sokasodnak a bizonyítékok, amelyek szerint a prosztatarákban szenvedő férfiak folyamatosan növekvő számáért az ösztrogén a fő felelős. M ár említettem, hogy az ösztrogén és származékai képesek a prosztata androgénreceptoraihoz (férfi nemi hormon) kapcsolódva sejtburjánzást és -növekedést okozni. A kutatók úgy tartják, hogy egyenes arány van

A HARCOSOK ÉTRENDJÉNEK ELMÉLETE | 161

a környezet, az ételek és a víz ipari xenoösztrogén-szennyezésének glo­ bális növekedése és az ösztrogénnal kapcsolatos daganatok, többek közt a prosztatarák jelen járványa között.

Az ösztrogéngátlóként ismert gyógynövények adhatják az ösztrogén- vegyszerek elleni első védelmet. Együttesen alkalmazva, a természetes ösztrogéngátlók három módon ellensúlyozhatják az ösztrogént és kapcso­ lódó vegyületeit:

1. Gátolják az androgént ösztrogénná alakító enzimet. Ilyen természetes aromatázgátlók a golgotavirágból, kamillából, hagymából és fokhagymából kivont fiavonok. A kutatások azt bi­ zonyítják, hogy együttesen alkalmazva e fiavonok gátolják az aro- matázenzim két különböző serkentőjét, ezáltal sikeresen gátolják az ösztrogént mind az egészséges, mind a rákos sejtekben.

2. Akadályozzák az össztrogénnek az ösztrogénreceptor pozitív sej­ teken (ER+) kifejtett hatását. Ebbe a csoportba tartozik a kurku- min (kurkuma), a rezveratrol (kékszőlő, vörösbor) és az apigenin (kamilla). Együttesen alkalmazva e természetes anyagokról kimutatták, hogy képesek akadályozni és elpusztítani az ER+ daganatos sejteket.

3. Megváltoztatják az ösztrogénháztartást oly módon, hogy a kártékony anyagcseretermékek (16-hidroxi-ösztrogének) helyett hasznos metabolitok (2-hidroxi-ösztrogének) keletkezzenek. Ebbe a fontos csoportba tartoznak az összes keresztesvirágú zöldségben megtalálható indolok (glikozidok), többek között az indol-3-karbinol, az indol-3-acetát és a diindolilmetán (DIM). Összegezve, az ösztrogéngátlók, köztük a golgotavirág, a kamilla, a hagyma és a fokhagyma fiavonj ai, a kurkumin, a rezveratrol és a keresz­ tesvirágú indolok eredményesen segíthetnek ellensúlyozni a szervezetben lévő fölösleges ösztrogént. Antiösztrogenikus ételekkel és vegyszermentes étrenddel párosítva az ösztrogéngátló kiegészítők rendkívül sikeresen megelőzhetik és akár vissza is fordíthatják a rendellenességeket.

Növényi szterolok és szterolinok

A növényi szterolok támogatják az antiösztrogenikus hormonokat, a tesz- toszteront a férfiaknál és progeszteront a nőknél. A béta-sitosterol nevű

növényi szterolról kimutatták, hogy képes a szervezetben nemi szteroid- hormonokká átalakulni. Emiatt a növényi szterolok segíthetik egy egész­ ségesebb, öregedéslassító hatással bíró, hormonális egyensúly elérését mindkét nemnél. A fitoszterolok ráadásul gyulladás- és koleszterin- csökkentő tulaj donságúak. A növényi szterolok legjobb forrásai a diófélék és a magok, valamint a stabilizált rizs- és búzacsíra.

Májméregtelenítők

A máj az ösztrogén lebontásának és semlegesítésének helyszíne. A májméregtelenítők (ahogy említettem korábban) könnyíthetnek a máj anyagcsere-terhelésén, emellett segítik a mérgek, többek között az ösztro­ genikus anyagok semlegesítését és eltávolítását.

Pygeumkéreg és fíírészpálma

A pygeum (Prunus africana - a fo rd .) kérge és a fűrészpálma bogyói ter­ mészetes kiegészítők, amelyeket már régóta a benignus prostata hyperpla- sia (BPH — jóin d u la tú prosztatam egnagyohhodás — a fo r d .) tüneteinek

enyhítésére használnak. A pygeum egy örökzöld afrikai fa, kérgét gyó­ gyászati célokra használják. Gyakran keverik pálmaolajjal vagy tejjel.

Érdekesség, hogy a pygeum bizonyos vegyületei, például az n-do- cosanol (egy triterpén) jelentősen csökkentik a vér prolaktinszintjét. A növekvő prolaktin fokozza a tesztoszteron felvételét és dihidrotesz- toszteronná (DHT) alakulását a prosztatában. Klinikai kísérletek és szá­ mos tanulmány szerint a pygeum eredményesen csökkenti a BPH tüneteit.

T erm ékenység - A pygeum javíthat a terméketlenséggel kapcsolatos

problémákon a csökkent prosztataváladék-termelődéstől szenvedő férfi­ aknál, valamint javítja az ondótermelődést is.

P otencia - A pygeumkivonat segíthet a BPH-ban szenvedőknek a

szexuális teljesítmény javításában. A BPH-t gyakran összefüggésbe hoz­ zák a merevedési zavarral és más szexuális problémával. Ebben az esetben a pygeum segíthet a férfiaknak a teljes merevedés elérésében.

Fűrészpálma, a kétélű fegyver

A fűrészpálma (Serenoa repens - a ford .) egy apró karibi pálmafa. Eszak- Amerikában is megtalálható. Bogyóinak tonikját az indiánok már régóta

A HARCOSOK ÉTRENDJÉNEK ELMÉLETE | 163

használták a test táplálására, a férfiak pedig a termékenység javítására. Számos gyógynövényszakértő afrodiziákumnak tartja. Ez a vélekedés azonban nem biztos, hogy igaz.

A férészpálmáról bebizonyították, hogy eredményes kiegészítés a BPH- ban szenvedők tüneteinek kezelésére. Megakadályozza a tesztoszteron DHT -vé alakulását, és gátolja a DHT aktivitását. Ennek ellenére, arra is van bizonyíték, hogy a fórészpálmának antiandrogén tevékenysége is van, ami azt jelenti, hogy csökkentheti a tesztoszteron hatását.

Miközben úgy tűnik, hogy hatásos természetes segítség a prosz- tatamegnagyobbodással kapcsolatos tüneteknél, lehet, hogy ugyanakkor csökkenti a szexuális vágyat és a potenciát. M ég további kutatásra szorul ez az apró karibi pálmafa.

Vég következtetés

A prosztatamegnagyobbodással kapcsolatos problémákban szenvedő fér­ fiaknak ajánlatos lenne elgondolkodni egy ösztrogéngátló gyógynövény­ kombináció szedésén, antiösztrogenikus ételekkel kiegészítve, miközben a minimumra szorítják a „hagyományos” (nem bio) húsok, tejtermékek és egyéb nem biotermékek fogyasztását, valamint kerülik az ipari ösztroge- nikus vegyszerekkel való kontaktust. A kiegészítés pygeummal jótékony lehet; a fűrészpálma csökkentheti a potenciát.

Az orvosi segítség nem nélkülözhető. Megpróbálhatsz alternatív gyógymódokat beépíteni a kezelésbe, mint a fenti növényi gyógymódok, és változtatni az étrendeden és életmódodon.

No documento Harcosok étrendje (páginas 189-197)

Documentos relacionados