• Nenhum resultado encontrado

BESTIA, ÉLŐ ADÁSBAN

No documento Fejős Éva - Csajok (páginas 84-86)

– Tudom, hogy félsz, de nincs rá okod – ölelte magához Zoli Flórát. – Minden rendben lesz.

– Remélem – mosolygott rá Flóra. Cseppet sem félt, inkább jólesőn izgatott volt, de ezt nem akarta elárulni a pasinak.

– Nézni foglak. – Ne stresszelj. – Akkor nem nézlek.

– Így már jobb. Megérkezett Lujza? – fordult a szerkesztőasszisztenshez.

– Már sminkelik, aztán, mivel az előzetesben felkonferálták, hogy hívni lehet párkapcsolati kérdésekkel, rögtön beül a telefonokat fogadni. A műsor végén összefoglalja a leggyakoribb problémákat, és bekapcsolunk hozzá egy telefonálót.

– Oké. Akkor megyek én is a sminkbe – bontakozott ki Zoli öleléséből.

– Szeretlek – szólt utána a férfi. Flóra elmosolyodott, de a folyosóról már nem válaszolt. Fél órával később elkezdődött élete első (és mindjárt élő!) saját műsora. A felkonferáló szövegeket előre megírta magának, a négyből egy riportot ő készített, és mindennek lelkiismeretesen utánanézett. Ám amikor meg kellett szólalnia, észlelte, hogy lassabban beszél, mint szokott. Sőt, úgy ítélte meg, valóságos lassított rémálom, mire egy-egy mond- at végére jut. A harmadik mondat után már nem olvasta, hanem fejből mondta a szövegét, és rájött, hogy így egy kicsit jobb. Mire igazán belejött volna, már következett is az utolsó anyag, pár percnyi beszélgetés Lujzával.

– Mai vendégünk egy nyolcvanöt éves hölgy, aki a tanácsaival sok nőnek segített már rendbe hozni párkapcsolatát, akinek jól menő fehérneműboltja van, és aki széles körben ismert a nőknek adott legendás ötleteiről. Jolándai Lujza a szakértőnk, a nők bátorítója. Lujza, milyen hívások érkeztek?

– Nyolcvannégy – Márk nagyanyja ennyit mondott, és elhallgatott. Mi a fenét akar ezzel mondani? – futott át Flóra agyán, és rögtön Orwell ugrott be neki. Már kereste a párhuzamot, amikor Lujza folytatta. – Szeretném megjegyezni, hogy csak nyolcvannégy éves vagyok. – Bocsánat – esett le a kő Flóra szívéről, és arra gondolt, ha Lujza nem kezd el rögtön beszélni, akkor lőttek a műsornak. – Melyek voltak a leggyakoribb kérdések, Lujza?

– A férfiakkal kapcsolatosak – felelte az idős hölgy, és újra hallgatásba merült. Flóra érzékelte agyában a vészjelzést: Lujza nem képes élő adásban beszélni! Bármilyen jó fej is,

valószínűleg ideges a kamerák miatt. Most vagy elbúcsúzik tőle, vagy ő beszél helyette, vagy bekapcsoltatja a „nap telefonálóját”. Hobbi mellett döntött.

– Rendben van, bestia-tanácsairól híres szakértőnk esetfelsorolás helyett inkább segítene egy telefonálónak – mondta, és abban reménykedett: legalább a telefonáló mer majd beszélni, mert különben megbukott a műsor. Legfeljebb Lujza helyett ő ad tanácsot, ha Márk nagyija végleg megkukul…

– Léna vagyok – kapcsoltak adásba egy telefonálót. – Az a kérdésem, hogy mit tegyek a barátommal…? Mindig nekem kell kikényszerítenem belőle a randevúkat, előfordul, hogy eltűnik pár napra, mert sokat dolgozik, máskor viszont képes az éjszaka közepén hívni, hogy menjek át hozzá. Néha kiborulok, olyankor megfogadja, hogy megváltozik, bocsánatot kér, de általában minden marad a régiben…

– Nos, Léna… – kezdte Lujza, Flóra pedig érezte, ahogy körme belemélyed a tenyerébe: vajon Lujza mond végre valami értelmeset, vagy teljesen lebénul a kamerától? – Azt gondolom, ez a pasi szórakozik veled, te meg szépen hagyod magad. Mit tegyél vele? Azt kérdezted, mit tegyél vele? – ismételte Lujza.

– Igen, azt kérdeztem – felelte a lány.

– Hát, kedves Léna, nagy bolond vagy, ha nem hajítod ki őt az életedből. Legalábbis ebben a formájában. Megmondom, mit tegyél, úgyhogy kezdj jegyzetelni. Először is: szóba ne hozd többé a találkozást! Legyen ő a kezdeményező! Másrészt tedd azt, amit ő: ha nem hív három napig, akkor te a következő három-négy napban ne légy elérhető. Hadd erőltesse azt a csökevényes kis agyát, hogy „mi történik itt, hiszen eddig csak füttyentenem kellett, most pedig kicsúszik a kezeim közül?” Amikor felhív, és végül felveszed, ne magyarázkodj. Egyszerűen mondd azt, hogy sok dolgod volt. Tudni fogja, miért kapta… Ha ez nem

változtatja meg, akkor semmi. Rá fér egy kis leckéztetés, mert tudod, azt gondolja magáról: „Micsoda nagyszerű, sármos, ellenállhatatlan pasi vagyok, bármikor megkapom ezt a csajszit!” És éjszaka aztán semmiképpen sem randizz vele. Ne vedd fel éjjel a telefont, vagy ha mégis, mondd azt, hogy nem érsz rá, más dolgod van.

– Mi más dolga lehet az éjszaka kellős közepén? – kérdezett közbe Flóra.

– Például alszik – jött a válasz. – Szóval, kislányok, akik néztek minket, álljatok a sarkatokra, és ne hagyjátok, hogy egy pasi felmosórongyként használjon benneteket! Jelöljétek ki világosan a határokat, és ha a kedves túllép rajtuk, húzódjatok vissza. És még egy titkomat elárulom: csak semmi hiszti! A hiszti csupán megerősíti a pasit abban, hogy a nő odavan érte, és rá figyel. Húzódj vissza, Léna, és ha ez sem segít, rakd ki szépen a szűrét. Balhé nélkül, én azt mondom, még magyarázat sem kell. Gondolom, nem az állatkertben, a jegesmedvék közt szocializálódott, úgyhogy rá fog jönni, hol hibázott, és ha még mindig kell neked, akkor nagy eséllyel már egy „új” férfit kapsz a személyében. De az első lépés, hogy úgy bánj vele, ahogyan ő bánik veled. Ne lelkizz, ne hisztizz, csak vonulj vissza.

– És ez hatásos lesz? – kérdezte Flóra.

– Hogyne. A fiú elcsodálkozik, de aztán ráeszmél, hogy már nem ő irányít. Már nem

packázhat a barátnőjével, mert akkor hamarosan a kukában végzi az üres sörösdobozok és a párizsihéj mellett. Már bocsánat.

– Lujza ilyen szókimondó – nyögte ki Flóra. – Aki továbbra is kíváncsi rá, hogyan válhat belőle igazi bestia, nézzen minket legközelebb is, és telefonáljon Lujzának az adás ideje alatt – mondta, majd egy másik kamerához fordult, hogy elköszönjön a nézőktől.

Amikor kijöttek a stúdióból, Flóra nemigen tudta eldönteni, vajon elfogadhatóan sikerült-e az adás, vagy a „Lujza-affér” miatt repülni fog a műsorból. Épp a sminkjét mosta le, amikor a főnöknője belépett:

– Flóra, csodás voltál! És te, Lujza – fordult az idős nőhöz, aki éppen visszaérkezett a telefonos „ügyeletből” –, remekül szerepeltél! Hiteles vagy, szókimondó. Ez kell a nőknek, nem valami óvatos, finomkodó lélekbúvár! Isteniek vagytok, jó volt a műsor, mindent bele! Holnap már keresni fognak benneteket az egyik laptól…

– Jó voltál, drágám – mondta később Zoli, amikor már egy étteremben vacsoráztak, kettesben. – Szép voltál, jól beszéltél.

– Köszönöm – mosolygott Flóra. – Barbara is megdicsért. Lujzát is és engem is.

– Ja, az öreg csajt? Hát nem tudom. Szerintem ki kéne rakni a műsorból. Olyan, mint egy helyi tévé jósnője vagy távgyógyítója.

– Na nem, azért ő egészen más. Párkapcsolati tanácsokat ad. – Először azt hittem, meg se fog szólalni – magyarázta Zoli. – Aztán rájöttem, az lett volna a legjobb.

– Szerintem Lujza jó volt. Végre valaki, aki igazi, használható tanácsot ad a nőknek, hogy mit tegyenek, ha zsákutcába jut a párkapcsolatuk.

– Szerintem meg hülyeségeket beszél. A nézőket ki fogja akasztani ezekkel a „jó

tanácsokkal”. Nem csodálkoznék, ha a következő adásban már nem lenne benne – mondta a férfi. Flóra válasz helyett belekóstolt a levesébe.

48

No documento Fejős Éva - Csajok (páginas 84-86)

Documentos relacionados