• Nenhum resultado encontrado

JAV LIETUVIŲ BENDRUOMENĖ

No documento Seimas XV PLB. Pasaulio (páginas 70-74)

LISS programos dalyviai (2014 m.) Sigita Šimkuvienė- Rosen

(VDU) prorektore Aukse Balčytiene dėl efektyvesnio JAV LB KV ir VDU bendradarbiavimo LISS programai pagerinti. Buvo sukurtas LISS „Face- book“ puslapis dėl studentų laisva- laikio po darbų. Studentai dalyvavo Klaipėdoje vykusios Jūros šventės renginiuose, bet svarbiausia – LISS programos geografija plečiasi. Susi- tikta su Klaipėdos universiteto (KU) rektoriumi ir jo darbo grupe dėl LISS bendradarbiavimo su KU. Šiuo metu dirbama prie bendradarbiavi- mo sutarties, kur man talkininkauja vicepirmininkas spec. projektams dr. Rimas Vaičaitis. Pagal LISS pro- gramą 5 moksleiviai dirbo Vilniaus savivaldybės labdaros projektuose. Programa pakeitė pavadinimą – nuo šiol ji bus vadinama ,,Gimnazistai – Lietuvai“.

Šiais metais į Lietuvą atkeliau- ja LISS programos studentai su nauja programos koordinatore Ina Stankevičiene ir dviem vadovais. KULTūRA

Tarybos pirmininkė Rūta Pakštai- tė-Cole – neįkainojamas lobis JAV lietuvių bendruomenei, ji glaudžiai bendradarbiauja su apylinkėmis ir telkiniais, padėdama jiems dėl me- ninių atlikėjų ir muzikinių progra- mų. Ji ir toliau renka JAV gyvenan- čių lietuvių kilmės meno žmonių sąrašą, sukūrė „Facebook“ puslapį ,,Uogienė“ (https://www.facebook. com/LTArtsJamUSAUogiene?fref=ts), kuriame talpinama informacija apie įvairius koncertus ir atlikėjus, meno parodas.

Svarbiausi trejų metų kultūriniai įvykiai – Lietuvoje vykusi Dainų šventė, kurioje dalyvavo mūsų išeivijos dainininkai ir šokėjai. Pra- ėjusių metų spalio 10 d. Lietuvių sostine vadinamoje Čikagoje vyko Teatro festivalis, kuriame dalyvavo šešios grupės: iš Lietuvos Glins- kio teatras, iš Kanados, Punsko,

Detroito, Čikagos. Šiais metais visi liepos pirmąjį savaitgalį skubėsime į lietuvių sostinę Čikagą, ten vyks X Šiaures Amerikos dainų šventė, kurioje užsiregistravo daugiau kaip pusantro tūkstančio choristų.

Per trejus metus daug nuveikta ir archyvų srityje, a. a. Dalė Lukie- nė surengė seminarus, kuriuose dalyvavo archyvarai iš Lietuvos, pradėti tvarkyti LB nusipelniusių veikėjų archyvai. Labai vertiname visų LB veikėjų darbus ir norim juos išsaugoti ateities kartoms. FINANSAI

Jau trečius metus pasiraitojęs ran- koves pluša mūsų vicepirmininkas finansams Algimantas Gustaitis. manau, kad ši Krašto valdyba tikrai gali pasidžiaugti pavyzdiniu finansų tvarkymu. Kiekvienai apylinkei, apygardai ar asmeniui, Lietuvių fondui ir kitoms organizacijoms vicepirmininkas A. Gustaitis parašė padėkos laiškus, dėkodamas už au- kas. manau, tai labai svarbu mūsų organizacijoje.

EKONOMIKOS KLAUSIMAI

Vicepirmininkė ekonominiams reikalams Angelė Kavakienė – verslininkė, ,,pramušusi“ eksporto

iš Lietuvos į JAV ledus. manau, pasitelkusi asmeninę patirtį ir ats- tovaudama JAV lietuvių bendruo- menei, padės Lietuvos įmonėms gauti informaciją apie galimybę jų produktams įsitvirtinti JAV rinkoje. DARBO SUSITIKIMAI

Lietuvoje dirbdama su LISS stažuočių programa, susitikau su gerbiamu profesoriumi Algirdu Avižieniu, VDU universiteto pro- rektore A. Balčytiene ir kitais.

manau, kad jau laikas JAV lietuvių bendruomenei parodyti Lietuvai, ką ji veikia, kuo gyvena, kodėl mums taip rūpi Lietuvos gyvenimas. Sostinė ir Kaunas tikrai daug žino apie mūsų išeiviją. Pernai per Pasaulio lietuvių sporto žaidynes ir uostamiestis su- žinojo daugiau apie išeivijos lietu- vius. Šiais metais aplankėme šešis Lietuvos rajonus – Uteną, Kupiškį, Anykščius, Biržus, Tauragę, Klaipė- dą, Kauną – susitikome su miestų merais ir jų padėjėjais, pristatėme LB veiklą, ieškojome glaudesnių bendradarbiavimo galimybių. Keletas miestų merų paprašė tarpininkauti, surandant miestus-partnerius ben- dradarbiavimui. manome, kad šie ryšiai padės Lietuvai ateiti į JAV rinką su savo produkcija.

reMia spauDOs, raDiJO ir teleViZiJOs rėMiMO FOnDas

KraŠtŲ lietuViŲ benDruOMenės

Teatro festivalis

kotarpiu informacija. Jos gauname įvairios ir daug. Džiaugiuosi šaunia vicepirmininke informacijai Loreta Timukiene, kad ji tokia darbšti ir pareiginga. Dėkoju jos komandos narei, mano patarėjai dr. Elonai Vaišnienei, kuri talkina jai, atsaki- nėja į daugybę laiškų, gaunamų į JAV LB paštą. Jau antri metai kaip leidžiamas JAV LB žurnalas ,,Nau- jienos“. Jo redaktorė L. Timukienė atlieka didžiulį darbą, surinkdama medžiagą leidiniui, pakalbina įvairių kartų lietuvius. Raginu visus užsiprenumeruoti šį leidi- nį. Žurnalas ,,Bridges“ skaičiuoja 45-uosius gyvavimo metus. Apie Lietuvių bendruomenės renginius

ir šventes skelbiame lietuviškoje spaudoje – laikraščiuose ,,Drau- gas“, ,,Amerikos lietuvis“, ,,Dirva“. Apie JAV LB veiklą rašo ir Lietu- vos, ir amerikiečių spauda. APYLINKĖS IR APYGARDOS

Gana glaudžiai bendradarbiauja- me su apylinkėmis ir apygardomis, galiu pasidžiaugti vykdomojo pirmininko Rimanto Bitėno atsakingumu. Jis turėjo gana daug darbų praėjusiais metais, mat abu turėjome užpildyti susirgusio

Lauryno Vismano poziciją. Sausio mėnesį, kaip ir įprasta, vyko svarbus pasiruošimas Nepri- klausomybės šventėms, paketų iš- siuntinėjimas apylinkėms. Dar vis pasitaiko atvejų, kai KV stengiasi laiku viską paruošti ir išsiųsti, bet apylinkių pirmininkai nepasirūpi- na gautą medžiagą išplatinti. VISUOMENINIAI REIKALAI

KV Visuomeninių reikalų komisija turi labai daug darbo, susijusio su įvykiais Ukrainoje. Komisijos pirmininkė Danelė Vidutienė išsiuntinėjo apylinkėms kvieti- mus ir raginimus susisiekti su savo atstovais Kongrese dėl įvykių Ukrainoje, LB apylinkės dalyvauja protesto akcijose, demonstracijose kartu su ukrainiečiais, palaikyda- mos šios tautos norą būti nepri- klausomais.

Norėtume visiems padėkoti už nenuilstamą darbą puoselėjant lietuvišką veiklą, ypač išskirti šiuos bendruomenininkus – Rūtą Pakštaitę-Cole, Loretą Timukie- nę, a. a. Dalę Lukienę, Algimantą Gustaitį, Juozą Kazlauską, Janiną Udrienę, dr. Eloną Vaišnienę, Da- rių Polikaitį, Juozą Polikaitį, Liną Orentą, Rimą Bitėną.

JAV LB medalininkai Pasaulio lietuvių sporto žaidynėse Elizabeto (Elizabeth) apylinkės lietuviai ramūnės sak alaitės-Jonaitienės nuotr .

K

anados lietuvių bendruomenė (KLB) oficialiai įsteigta 1952 metais. Jos istorija – netrumpa, labiausiai susikoncentravusi monrealyje, Kvebeko provincijoje, ir Toronte bei Hamiltone, Ontarijo provincijoje. Šalia šių miestų yra dar šeši lietuvių telkiniai, kurių at- stovai renkasi kasmet pasitarti dėl bendros veiklos krypties ir atskirų apylinkių veiklos. Veikia penkios lituanistinės mokyklos, kuriose daugiau nei 300 mokinių. Skaičiai svyruoja, kai kur veikla visai išnyko, kai kur auga dėl naujai atvykusių lietuvių ir jų noro bendrauti ir išlaikyti lietuvišką kultūrą.

Kas veikiama telkiniuose? Visi būtinai švenčia Lietuvos Nepri- klausomybę – Vasario 16-ąją, dažniausiai per tą patį rengi- nį – ir Kovo 11-ąją. Vienur kartu švenčiamos Kūčios, kitur vyksta koncertai, gegužinės – žodžiu, veikiama pagal vadovų pastangas bei narių norą ir dosnumą. Taip pat dalyvaujama tarptautiniuose renginiuose, palaikomi ryšiai su vietiniais politikais.

Šių metų KLB atstovų suva- žiavime KLB Krašto valdybos pirmininkė Joana Kuraitė-Lasienė susirinkusiuosius paragino sutelkti dėmesį į Birželio 14-ąją, trėmimų į Sibirą prisiminimą, bei Rugpjūčio 23-iąją – Juodojo kaspino dieną, kai tautą pražūčiai pasmerkė moloto-

vo-Ribentropo sutartis. Tai yra vėl itin aktualūs minėjimai, atsižvel- giant į nūdienos atnaujintą grėsmę Lietuvai, reikalaujant nepaliaujamo priminimo valdžioms, kad pavo- jus demokratijai yra tikras. Tokie priminimai yra ne tik krašto, bet ir apylinkių darbas. Kai kurias apylin- kes lanko pareigūnai ir kolektyvai iš Lietuvos, taip pat vyksta parodos. Juos priimti – kita ir apylinkių, ir Krašto valdybos veiklos dalis.

KLB Krašto valdyba bendradar- biauja su kitomis pabaltijiečių ir Rytų Europos bendruomenėmis bendrais tikslais, pvz., Otavoje, Ka- nados sostinėje, rengiamo Komu- nizmo aukų paminklo statyba. Kai kuriose srityse bendradarbiaujame su JAV lietuvių bendruomene, ypač švietimo ir tokiose programose kaip LISS – studentų stažuočių Lie- tuvoje programa. Kartu su valdyba dirba Kanados lietuvių jaunimo są- jungos vadovybė, Šiaurės Amerikos lietuvių sporto ir fizinio auklėjimo sąjungos Kanados apygarda, kurių renginiai yra itin svarbūs lietuvių jaunimui. Ateityje numatytas KLB narių sąrašų sudarymas apylin- kėse turėtų dar labiau sustiprinti visokeriopą veiklą, nes bus įmano- ma plačiau skleisti žinias ir telkti pastangas.

Didysis pastarųjų metų projek- tas, pajudėjęs į priekį po ilgokos pertraukos, tai Kanados lietuvių muziejus-archyvas, įsteigtas 1986 m. Atnaujinta KLmA vadovybė, vyk- domas aukų rinkimas ir kelis kartus per metus organizuojamos parodos bei kiti renginiai. Šiuo metu stengia- masi telkti lėšas muziejaus-archyvo ir pačios KLB internetinių ryšių bei informacijos atnaujinimui bei užtikrinimui. Patirtis rodo, kur išlaikomas dialogas, ten plėtojama ir vyksta veikla, nesvarbu, ar organi- zacijų, kraštų, ar pačios vadovybės viršūnių gretose.

KanadosLIETUVIŲ

BENDRUOMENĖ

reMia spauDOs, raDiJO ir teleViZiJOs rėMiMO FOnDas

KraŠtŲ lietuViŲ benDruOMenės

KLB krašto tarybos suvažiavimo dalyviai 2015 m. gegužės 2 d. Kanados lietuvių muziejuje-archyve Misisogoje (Mississauga, Ontario)

KolumbijosLIETUVIŲ

No documento Seimas XV PLB. Pasaulio (páginas 70-74)

Documentos relacionados