• Nenhum resultado encontrado

Nora Roberts TRI SUDBINE. Prevela Magdalena Reljić. Beograd, 2013.

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "Nora Roberts TRI SUDBINE. Prevela Magdalena Reljić. Beograd, 2013."

Copied!
18
0
0

Texto

(1)

3

Beograd, 2013.

Prevela Magdalena Reljić

Nora Roberts

TRI

(2)
(3)

5 Po sve će no

(4)
(5)

7 Ne ka va ši ži vo ti bu du prot ka ni ru ži ča stim ni jan sa ma lju ba vi,

du bo kim cr ve ni lom stra sti, mir nim pla vet ni lom raz u me va nja i za do volj stva, i jar ko sre br nim hu mo rom.

(6)
(7)

9

PR VI DEO

Pre di vo

O, ka ko za mr še nu ple te mo mre žu, Kad pr ve var ke nas ve žu!

(8)
(9)

11

1

7. maj, 1915. go di ne

BLA ŽE NO ne sve stan da će za dva de set tri mi nu ta bi ti mr tav, Hen ri V. Vaj li je za mi šljao ka ko mi lu je fi no za o blje nu zad nji cu mla de pla vu še ko ja je se de la nje mu na su prot. Bi la je to kraj nje bez o pa sna fan ta zi ja, ko ja ni na ko ji na čin ni je mo gla da uzru ja ni pla vu šu ni Hen ri je vu su pru gu, a sa mog Hen ri ja je dr­ ža la u do brom ras po lo že nju.

Sa će be tom, pre ba če nim pre ko pu nač kih ko le na i na bre klog sto ma ka, za­ do vo lje nog ka snim i obil nim ruč kom, Hen ri je se deo na sve žem mor skom va zdu hu sa svo jom su pru gom Idit – či ja je po za di na, bog je bla go slo vio, bi la rav na kao da ska – uži va ju ći u po gle du na pla vu šu i is pi ja ju ći šo lju en gle skog cr nog ča ja.

Hen ri, kru pan čo vek gru bog sme ha i ose tljiv na žen sku le po tu, ni je že­ leo da se pri dru ži osta lim put ni ci ma, ko ji su sa ogra de po sma tra li sve tlu ca vu oba lu Ir ske. Već je to bio vi deo, ve ru ju ći da će ima ti još do sta pri li ka da se na gle da Ir ske.

Ni je shva tao za što lju de to li ko op či nja va ju li ti ce i tra va. Hen ri je bio pri­ sta li ca grad skog ži vo ta, vi še je vo leo čvr sti nu če li ka i be to na. Sa da ga je vi še za ni mao čo ko lad ni ko lač, po slu žen uz čaj.

Po seb no kad se pla vu ša po me ri la.

Iako mu je Idit stal no pri di ko va la da se po na ša kao svi nja, Hen ri je ha la­ plji vo i sa sla šću sli stio tri ko la ča. Idit se, na rav no, uz dr ža la od slat ki ša. Šte ta što je us kra ti la se bi to ma lo za do volj stvo u po sled njim tre nu ci ma ži vo ta, ali umre će kao što je i ži ve la, bri nu ći zbog vi ška ki lo gra ma svog mu ža i otre sa­ ju ći mr vi ce sa nje go ve ko šu lje.

(10)

Nora Roberts

12

Hen ri je, me đu tim, bio čo vek ko ji ve ru je u za do vo lje nje. Uosta lom, u če­ mu je svr ha bo gat stva ako ne u ča šća va nju fi nim stva ri ma? Bio je si ro ma šan i bio je gla dan. Da le ko je bo lje bi ti bo gat i sit.

Hen ri ni kad ni je bio lep, ali kad mu ška rac ima no vac on da ga ne sma tra ju de be lim već kor pu lent nim, za ni mlji vim, a ni ka ko ru žnim. Hen ri je ce nio što po sto je te be smi sle ne raz li ke.

Ne ka tri sa ta ra ni je, tog ču de snog maj skog da na, ve tar je du vao u nje gov neo bi čan tu pe bo je uglja, uli va ju ći ru me ni lo u nje go ve buc ma ste obra ze. U dže pu je imao zla tan sat, iglu s ru bi nom na kra va ti. Nje go va Idit, mr šu lja va kao pi le, ode va la se u naj bo lju pa ri šku gar de ro bu. Po se do vao je sko ro tri mi li o na. Ne ko li ko i Al fred Van der bilt, ko ji je ta ko đe pre la zio Atlan tik, ali do volj no da za do vo lji Hen ri ja. Do volj no, gor do po mi sli on, da se pla ti pr vo kla san sme štaj u ovoj plo ve ćoj pa la ti. Do volj no da svo joj de ci obez be di pr vo kla sno obra zo­ va nje, baš kao i svo jim unu ci ma.

Pret po sta vljao je da mu pr va kla sa zna či vi še ne go Van der bil tu. Uosta lom, Al fred ni kad ni je imao po sla sa dru go ra zred nim.

Slu šao je jed nim uhom svo ju su pru gu, ko ja je ča vr lja la o pla no vi ma kad se is kr ca ju na oba lu. Da, ići će u po se te i pri ma će ih. Ne će pro ve sti sve vre me s ko le ga ma, ni ti će lo vi ti ak ci je za svoj po sao. Uve ra vao ju je u to sa uobi ča­ je nom lju ba zno šću i, bu du ći da mu je Idit i po sle če tr de set go di na bra ka bi la dra ga, po sta ra će se da joj bu de za bav no to kom nji ho vog bo rav ka na ostr vu.

Jer, Hen ri je imao i svo je pla no ve, a ta po kre tač ka sna ga je bi la je di ni raz­ log ovog pro leć nog pu to va nja.

Ako su nje go ve in for ma ci je tač ne, usko ro će po sta ti vla snik dru ge Su đa­

je*. Ta ma la sre br na sta tua bi la je cilj nje go ve lič ne po tra ge, ne što što je tra žio

otkad je us peo da ku pi pr vu od, ka ko se pret po sta vlja lo, tri sta tue.

Hen ri je bi na tra gu tre će, a sle di će ga čim i dru ga sta tua bu de u nje go vom po se du. Kad bu de imao ceo kom plet, to će uisti nu bi ti pr vo kla sno. Vaj li an ti­

kvi te ti ne će vi še bi ti na dru gom me stu.

Lič no i pro fe si o nal no za do vo lje nje, po mi sli on. Sve zbog tri ma le sre br ne da me, od ko jih je sva ka vre de la či ta vo bo gat stvo. Za jed nič ka vred nost sta tua bi la je ne pro ce nji va. Mo žda će ih na iz ve sno vre me po zaj mi ti Me tro po li te nu. Da, svi đa la mu se ta za mi sao.

TRI SU ĐA JE

Eks po nat po zajm ljen iz pri vat ne ko lek ci je Hen ri ja V. Vaj li ja

* Su đa je, tj. Moj re u grč koj mi to lo gi ji, tri su bo gi nje ko je od re đu ju ljud sku sud bi nu. Klo to, ras pli će nit ljud skog ži vo ta, La he sa, tu nit ple te, Atro pa, nit ki da. One su od re đi va le ži vot ni vek sva kog čo ve ka i ko li či nu pat nje ko ju će sva ko mo ra ti da pod ne se.

(11)

Tri sudbine

13

Idit će do bi ti no ve še ši re, po mi sli on, ve čer nje pri je me i po po dnev ne pro­ me na de. A on će do bi ti ži vot nu na gra du.

Hen ri za do volj no uz dah nu i na slo ni se, uži va ju ći u po sled njoj šo lji en­ gle skog ča ja.

FE LIKS GRIN FILD je bio lo pov. Ni je se sti deo to ga, ni ti se po no sio ti me. Jed no stav no, to je bi lo ono što on je ste i što je od u vek bio. I kao što je Hen ri Vaj li pret po sta vljao da će ima ti do sta pri li ka da po sma tra ir sku oba lu, ta ko je i Fe liks pret po sta vljao da će još mno go go di na bi ti lo pov.

Bio je do bar u svom po slu – ne bri ljan tan, ali do volj no do bar da skr pi kraj s kra jem. Do volj no do bar da sku pi no vac za po vra tak u En gle sku tre ćom kla som, po mi sli on dok je hi tao kroz hod ni ke pr ve kla se, u ukra de noj uni­ for mi stju ar da.

Po slov na kli ma se ma lo pre gre ja la u Nju jor ku, i pan du ri su mu bi li za pe­ ta ma zbog ne ve što od ra đe ne pro va le. On ni je bio kriv, bar ne sa svim. Nje go va je di na gre ška je bi la u to me što je pre kr šio svo je osnov no pra vi lo i sa so bom po veo or ta ka.

Po gre šna od lu ka, bu du ći da je nje gov pri vre me ni part ner pre kr šio još jed no osnov no pra vi lo – ni kad ne kra di ono što je la ko do stup no. Po hle pa je za sle pe la sta rog Dve Kri gle Ka lu đe ra, po mi sli Fe liks sa uz da hom, ula ze ći u Vaj li je vu brod sku ka bi nu. Šta li je taj čo vek mi slio kad je svo je le plji ve pr ste spu stio na ogr li cu od di ja ma na ta i sa fi ra? A on da se po neo ama ter ski i na pio se kao smuk – od sa mo dve kri gle pi va – i po čeo da se hva li še.

Elem, Dve Kri gle će na sta vi ti da se hva li še u za tvo ru, ma da ne će vi še bi­ ti pi va da mu raz ve že bu da la sti je zik. Ipak, pro klet nik je pro pe vao kao pra vi cin ka roš, što je i bio, ot ku cav ši Fe lik sa pan du ri ma.

Naj bo lje re še nje je bio od la zak na le po, pre ko o ke an sko pu to va nje. Ko je me sto je bo lje za skri va nje ne go brod, ve lik kao grad?

Do ne kle je bri nuo zbor ra ta u Evro pi. Gla si ne da Nem ci vre ba ju na mo ru na te ra le su ga da se za mi sli. Ipak, to je bi la da le ka, ne ja sna pret nja. Nju jor ška po li ci ja i mi sao o du gom bo rav ku iza re še ta ka bi li su bli ži i ak tu el ni ji pro ble mi. U sva kom slu ča ju, ma lo je ve ro vat no da bi ve li čan stve ni brod po put Lu zi­

ta ni je* uop šte za plo vio da je za i sta po sto ja la opa snost. Ne sa svim tim bo ga­

ta ši ma na nje mu. Ipak je to bi lo ci vil no plo vi lo, a Nem ci su ima li pa met ni ja

* Bri tan ski pre ko o ke an ski brod, iz gra đen 1907, za jed no sa Ma u ri ta ni jom (iden ti čan brod) ta da naj ve ći i naj br ži brod na sve tu. Tor pe do va la ga je i po to pi la ne mač ka pod mor ni ca, na do mak ir ske oba le 7. ma ja 1915. Po gi nu lo je 1.198 lju di.

(12)

Nora Roberts

14

po sla ne go da ugro ža va ju luk su zni, pre ko o ke an ski brod, na ro či to ka da su po­ sa du či ni li ame rič ki dr ža vlja ni.

Fe liks je imao tu sre ću da na ba vi kar tu, uto pio se u ma su put ni ka i umak ne pan du ri ma, ko ji su mu bi li za pe ta ma. Ali mo rao je br zo da ne sta ne, po tro­ šiv ši sko ro sav ime tak na kar tu.

Si gur no će mu se uka za ti još ko ja pri li ka za če ru pa nje na ovom luk su znom bro du, kr ca tom istim onim fi nim, luk su znim lju di ma. Go to vi na bi bi la naj bo­ lja, na rav no, jer ona ni kad ni je po gre šne ve li či ne ili bo je.

Kro čiv ši u brod sku ka bi nu, Fe liks ti ho zvi znu. Za mi sli, po mi sli on, pre pu­ šta ju ći se na čas sa nja re nju. Za mi sli da pu tu ješ u ovom sti lu.

O ar hi tek tu ri i di zaj nu pro sto ri je u ko joj je sta jao, znao je ma nje ne go što bu va zna o ra si psa kog uje da. Ali znao je da su vr hun ski.

Dnev na so ba je bi la ve ća od ce le nje go ve ka bi ne u tre ćoj kla si, a spa va ća je iz gle da la kao iz baj ke. Oni ko ji su tu spa va li ni su ima li poj ma šta zna če sku če­ nost, me mlji vi ćo ško vi i smrad tre će kla se. Ni je im za vi deo na to me. Jer, na po­ slet ku, kad ne bi bi lo vi so ke kla se, Fe liks ne bi imao od ko ga da kra de, zar ne? Ipak, ni je mo gao da gu bi vre me u raz gle da nju i ma šta nju. Bi lo je sa mo ne ko li ko mi nu ta do tri, a ako su se Vaj li je vi dr ža li svo jih usta lje nih na vi ka, on da će se že na vra ti ti pre če ti ri ka ko bi od spa va la po sle ruč ka. Fe liks je imao ose tlji ve ru ke i pa zio je da ni šta ne po me ri dok je tra gao za vi škom go to vi ne. Pret po sta vljao je da ve li ke nov ča ni ce dr že u brod skoj bla gaj ni. Ali su fi ne da­ me i go spo da vo le li da ima ju po ve ći smo tu ljak pri ru ci, či sto ra di raz me ta nja. Fe liks uze ko ver tu na ko joj je pi sa lo ‘stju ard’ i otvo ri je sa ke zom, na šav ši unu tra no ve nov ci ja te nov ča ni ce, pred vi đe ne za po za ma šnu na poj ni cu. On ih gur nu u džep pan ta lo na svo je po zajm lje ne uni for me.

Za de set mi nu ta na šao je i za dr žao sko ro sto pe de set do la ra i par fi nih na­ u šni ca, ne mar no osta vlje nih u svi le noj ve čer njoj ta šni ci. Ni je di rao ku ti ji ce s na ki tom – ni mu že vlje ve, ni že ni ne. To bi zna či lo ne vo lju. Me đu tim, dok je pa žlji vo pre bi rao po ča ra pa ma i fi o ka ma, pr sti mu pre đo še pre ko čvr stog gru­ me na, umo ta nog u so mot.

Fe liks na pu ći usne. Udo vo lja va ju ći ra do zna lo sti, on od mo ta tka ni nu. Ni je znao ni šta o umet no sti, ali je umeo da pre po zna či sto sre bro kad ga do tak ne. Sre br na sta tua že ne bi la je do volj no ma la da mu sta ne na dlan. Dr­ ža la je ne što na lik vre te nu, za klju čio je, i bi la je ob u če na u ne ku vr stu ogr ta ča. Ima la je mi lo li ce. Ljup ko, za klju či Fe liks, iako je iz gle da la po ma lo hlad no i pro ra ču na to za nje gov ukus. Vi še je vo leo že ne ma nje in te li gen ci je a ve se le ću di.

Po red nje se na la zio pa pi rić sa ime nom i adre som, na kom je pi sa lo: Kon­

(13)

Tri sudbine

15

Fe liks za mi šlje no za sta de, iz na vi ke pam te ći po ru ku. Mo gla je to bi ti još jed na ko ka za če ru pa nje, čim stig ne u Lon don. Za mo tao je sre br nu sta tuu, s na me rom da je vra ti ta mo gde ju je na šao, a on da za sta de, vr te ći je u ru ka ma. U svo joj ka ri je ri lo po va ni ka da ni je se bi do zvo lio da za vi di ili da po že li ne ki pred met za se be.

Ono što je uze to, uvek je bi lo sred stvo za ne ki vi ši cilj, ni šta vi še. Ali Fe­ liks Grin fild, od ne dav no van Đa vo lje ku hi nje* i na pu tu za mrač ne uli či ce i

oro nu le ku će Lon do na, sta jao je u luk su znoj ka bi ni pre ko o ke an skog bro da, dok je oba la Ir ske već bi la na vi di ku, i že leo je tu ma lu sre br nu že nu za se be. Bi la je ta ko... le pa. I sa vr še no je le ža la na nje go vom dla nu, dok se me tal već gre jao od nje go ve ko že. Ta ko ma la stvar či ca. Ko me bi ne do sta ja la?

„Ne glu pi raj se“, pro mr mlja on i po no vo je za mo ta u so mot. „Uzmi pa re i kre ni da lje.“

Ali pre ne go što je sti gao da je vra ti, za ču se ne što po put uda ra gro ma. Pod nje go vim no ga ma se za tre se pod. Fe liks sko ro da iz gu bi rav no te žu kad se brod za lju lja s jed ne na dru gu stra nu. Te tu ra ju ći se, on kre nu ka vra ti ma, i da lje dr že ći za mo tu ljak od so mo ta.

Ne raz mi šlja ju ći, Fe liks ga str pa u džep pan ta lo na i stro po šta se u hod nik, dok se sve lju lja lo pod njim.

Utom se za ču pra sak, ali ne kao gr mlja vi na već kao ve li ki za mah če ki ćem, pra vo s ne ba u brod. Fe liks po ju ri da spa se ži vu gla vu. Tr če ći ule te u pra vi ha os. Utom se pra mac bro da na glo dig nu, zbog če ga se sko tr ljao niz hod nik po put koc ke le da u ča ši. Mo gao je da ču je vri sku i me tež. U usti ma ose ti ukus kr vi, a on da za vla da ta ma.

Nje go va pr va mi sao je bi la „Le de ni breg!“, dok se pri se ćao tra ge di je slav­ nog Ti ta ni ka. Ali ta ko ne što ni je bi lo mo gu će usred sve tlog, pro leć nog po po­ dne va, na do mak ir ske oba le.

Nem ci i rat ni su mu bi li ni na kraj pa me ti. Us peo je da usta ne, po sr ću ći i uda ra ju ći o zi do ve u mrač nom hod ni ku sve dok no ga ma ne na le te na ste pe­ ni ce pre ma pa lu bi. Čam ci za spa sa va nje su se već spu šta li, dok se go mi la ti­ ska la u stra hu za sop stve ni ži vot. Pa lu bom je od je ki va la vri ska že na i plač de ce. Ko li ko je lo še, za pi ta se Fe liks iz be zu mlje no. Ko li ko lo še mo že bi ti kad se u da lji ni na zi re ze le na oba la? Dok je po ku ša vao da se smi ri, brod opet uleg nu, dro be ći je dan ča mac za spa sa va nje. Ne sreć ni put ni ci uz vri sku pa do še u mo re.

Fe liks vi de mno štvo li ca – iz ob li če nih od bo la i stra ha. Pa lu ba je bi la za­ kr če na kr ho ti na ma i lju di ma – kr va vim i iz be zu mlje nim – za ro blje nim pod njom. Ne ki su, pre ne ra že no za klju či on, već bi li mr tvi.

* Deo Men het na u Nju jor ku, iz me đu 34. i 59. uli ce, od 8. Ave ni je do re ke Had son. Ne ka da upo ri šte si ro ma šnih i rad nič ke kla se Ame ri ka na ca ir skog po re kla.

(14)

Nora Roberts

16

I tu, na kra ju pa lu be ogrom nog bro da, Fe liks na mi ri sa ono što je če sto mi ri sao u Đa vo ljoj ku hi nji.

On na mi ri sa smrt.

Že ne su gr če vi to ste za le svo ju de cu i usrd no se mo li le. Mu škar ci su iz be­ zu mlje no tr ča li, očaj nič ki iz vla če ći po vre đe ne is pod olu pi ne.

Stju ar di i stju ar de se su ha o tič no trč ka ra li, de le ći po ja se ve za spa sa va nje i na sto je ći da de lu ju smi re no. Kao da ser vi ra ju čaj, po mi sli Fe liks, sve dok je­ dan ne do tr ča k nje mu.

„Haj de, čo ve če! Ra di svoj po sao! Po bri ni se za put ni ke.“

Tre bao mu je tre nu tak da shva ti da je u ukra de noj uni for mi. I još je dan da bol no shva ti da brod to ne.

Do đa vo la, po mi sli Fe liks, sto je ći usred tog ha o sa i bez u mlja. Umre će mo! Iz vo de su do pi ra li kri ci očaj ni ka. Fe liks se do vu če do ogra de, gle da ju ći u te la ko ja su plu ta la na po vr ši ni vo de, za jed no sa de lo vi ma bro da. Lju di su se da vi li.

Utom vi de ka ko spu šta ju dru gi ča mac za spa sa va nje i za pi ta se ka ko bi mo gao da usko či u nje ga. Mo rao je da se pop ne na vi šu tač ku. Mo rao je da osta ne na no ga ma, sve dok se ne bu de do ko pao čam ca, što je zna či lo spas.

Fe liks vi de ka ko čo vek imuć nog iz gle da ski da svoj pr sluk za spa sa va nje i na vla či ga na upla ka nu že nu.

Da kle, i bo ga ti ume ju da bu du he ro ji, po mi sli Fe liks. Oni to mo gu se bi da pri u šte. Ali on bi ra di je ostao živ.

Pa lu ba se po no vo po me ri; Fe liks kli znu za jed no sa osta li ma ka če lju sti ma mo ra. Nje go vi lo pov ski pr sti se uhva ti še za ogra du i gr če vi to je steg nu še. Slo­ bod nom ru kom, kao ču dom, Fe liks zgra bi pr sluk za spa sa va nje ko ji se ko tr­ ljao na do le.

Mr mlja ju ći mo li tvu za hval no sti, on po če da ga ve zu je. Bio je to znak, po­ mi sli on, dok mu je sr ce lu dač ki uda ra lo a oči di vlje lu ta le, znak od Bo ga da mu je su đe no da pre ži vi.

Dok je drh ta vim pr sti ma ka čio pr sluk, on ugle da že nu pri kle šte nu pre­ tu re nim sto li ca ma. I de te, ma log an đe o skog li ca, ko je je ona gr če vi to ste za la uz se be. Ni je pla ka la. Ni je vri šta la. Sa mo je gr li la i lju lja la de ča ka, kao da ga uspa vlju je za po po dnev ni san.

„Ma ri jo, maj ko bo ži ja.“

Pro kli nju ći sop stve nu sa ža lji vost, Fe liks ot pu za pre ko ras tu re ne pa lu be, skla nja ju ći sto li ce ko je su pri kle šti le že nu. „Po vre di la sam no gu“, re če ona, ne pre sta ju ći da mi lu je gla vu de ča ka, ko ji je cvi leo u nje nim ru ka ma na jar kom, pro leć nom sun cu. Iako joj je glas bio smi ren, nje ne oči su bi le ši rom otvo re ne, sta kle ne od bo la i uža sa, ko ji je Fe liks ose ćao u gru di ma.

(15)

Tri sudbine

17

„Ne mo gu da ho dam. Ho će te li uze ti mo je de te? Mo lim vas, po ve di te mog de ča ka u ča mac. Spa si te ga.“

Fe liks je imao je dan tren, je dan ot ku caj sr ca da od lu či. I dok se svet oko nje ga pre tva rao u pa kao, de te mu se na sme ši.

„Obu ci te ovo, go spo đo, i dr ži te čvr sto de ča ka.“ „Sta vi te ga mom si nu.“

„Pre ve li ki mu je. Ne će mu bi ti od po mo ći.“

„Iz gu bi la sam su pru ga“, re če že na tim smi re nim, uljud nim gla som, i ma­ da su joj oči bi le sta kla ste, ni je skla nja la po gled sa Fe lik sa dok joj je pro vla čio ru ke kroz pr sluk. „Pao je pre ko ogra de. Bo jim se da je mr tav.“

„Ali vi ni ste, zar ne? A ni je ni de čak.“ Mo gao je da ose ti mi ris de te ta – pu­ der, mla dost, ne vi nost – u smra du pa ni ke i smr ti. „Ka ko se zo ve?“

„Sti ven. Sti ven Edvard Ka nin gam Tre ći.“

„Haj de. Sa da će mo vas i Sti ve na Edvar da Ka nin ga ma Tre ćeg sme sti ti u ča mac za spa sa va nje.“

„To ne mo.“

„Bo ga mi, ta ko je.“ Fe liks po vu če že nu i de ča ka, po ku ša va ju ći opet da stig ne do vi šeg de la bro da.

Pu zao je, pro bi jao se pre ko vla žne pa lu be, ko ja se ne u mo lji vo kri vi la. „Dr ži se čvr sto za ma mu, Sti ve ne“, za ču se be ka ko go vo ri. Že na po če da pu zi i pro bi ja se s njim, dok je užas ha rao oko njih.

„Ne boj se“, re če ona, za di ha na od na po ra. Nje ne te ške suk nje su šljap ka le po vo di, a krv se raz ma zi va la po sve tlu ca vom ka me nju na pr sti ma. „Mo raš da bu deš hra bar. Ne pu štaj ma mu, šta god da se de si.“

Fe liks je vi deo de ča ka, ne sta ri jeg od tri go di ne, ka ko po put maj mun če ta ob mo ta va ru či ce oko maj či nog vra ta. Gle da ju ći je u li ce, Fe liks se pro pe još ne ko li ko cen ti me ta ra, kao da su tu is pi sa ne sve taj ne sve ta.

Sto li ce, sto lo vi i sam bog zna šta je sve pa da lo s pa lu be iz nad njih. On po­ vu če že nu još ne ko li ko cen ti me ta ra i još ko ji pe dalj da lje. „Još sa mo ma lo“, pro dah ta on, ne ma ju ći poj ma je li to tač no.

Utom ga ne što uda ri u le đa. Že na mu is kli znu iz ru ku.

„Go spo đo!“, po vi ka on, za mah nuv ši na sle po i uhva tiv ši sa mo svi le ni ru kav nje ne ha lji ne. Dok se ru kav ki dao, Fe liks je bes po moć no zu rio u nju.

„Bog vas bla go slo vio“, pro mr mlja ona i, čvr sto gr le ći svog si na, kli znu pre ko ivi ce sve ta u mrač nu vo du.

Je dva je sti gao da opsu je kad se pa lu ba opet di že, ba ca ju ći ga za njom. Hlad no ća, nje na či sta su ro vost, od u ze mu dah. Slep i nem od šo ka, Fe liks se di vlje ba tr gao u mor skoj du bi ni, gra be ći ka po vr ši ni vo de, kao što je ra ni je

(16)

Nora Roberts

18

gra bio ka pa lu bi. Kad je iz ro nio i udah nuo, on shva ti da je ule teo u pa kao go ri ne go što je mo gao da za mi sli.

Le še vi su plu ta li svu da oko nje ga. Bio je za gla vljen u ostr vu iz bu lje nih, pod bu lih li ca, ostr vu kri ko va da vlje ni ka. Vo da je bi la po kri ve na sto li ca ma i da ska ma, ras tu re nim čam ci ma i ku ti ja ma. Te lo je već bi lo po če lo da mu se ko či od hlad no će, dok je po ku ša vao da se što vi še iz vu če na san duk, van le­ de ne vo de.

A ono što je vi deo bi lo je još go re. Sto ti ne le še va plu ta lo je u mir noj, ble­ šta voj sve tlo sti sun ca. Dok je blju vao pro gu ta nu mor sku vo du, Fe liks se ba tr­ gao pre ma čam cu za spa sa va nje, is pu nje nom vo dom.

Ta las se ne ka ko ne žno od bi jao od ostr va, se ju ći smrt pre ko mo ra, ne mi­ lo srd no ga vu ku ći sve da lje od čam ca.

Ve li čan stve ni brod, plo ve ća pa la ta, to nuo mu je pred oči ma. Na nje mu su se lju lja li čam ci, bes ko ri sni po put igra ča ka. Ču di lo ga je što vi di da na pa lu­ ba ma još ima lju di. Ne ki su kle ča li, ne ki bez gla vo tr ča li, be že ći od sud bi ne ko ja ih je za de si la.

Fe liks je zgra nu to gle dao ka ko pa da ju u mo re po put lu ta ka. Ve li ki, cr­ ni dim nja ci ob ru ši še se ka vo di, ta mo gde se on gr če vi to dr žao za iz lo mlje ni san duk.

Ka da su uro ni li, vo da po ku lja iz njih, usi sa va ju ći lju de za so bom. Ne ta­ ko, po mi sli Fe liks, ba ca ka ju ći se sla ba šno. Čo vek ne bi tre ba lo ta ko da umre. Ali ga mo re po vu če na do le, uvla če ći ga u se be. Dok se ko pr cao, vo da kao da je klju ča la oko nje ga. Da vio se, ose ća ju ći ukus so li i naf e u usti ma. Ba čen na čvr sti zid dim nja ka, on shva ti da će umre ti kao pa cov, uhva ćen u zam ku.

I dok su mu plu ća va pi la za va zdu hom, Fe liks se se ti že ne i de ča ka. Po što je mi slio da je uza lud no mo li ti se za se be, on upu ti ono što je mi slio da je nje­ gov po sled nji va paj bo gu, za nji hov spas.

Ka sni je je mi slio da je bi lo baš ta ko, dok su ga ne či je ru ke gra bi le i vu kle na go re. Kad su dim nja ci po to nu li, pri ti sak ga je iz ba cio na po lje s pr lja vim mla zom ča đi. Pre pla vljen bo lom, Fe liks se za ka či za da sku što je plu ta la i iz­ vu če gor nji deo te la na nju. Na slo niv ši obraz na dr vo, di sao je du bo ko i pla kao. Vi deo je ka ko Lu zi ta ni ja to ne. Po vr ši na vo de je be sne la, klju ča la i blju va la dim. I blju va la je te la, za pa zi Fe liks, utr nuo od uža sa. On je bio me đu nji ma, do pre sa mo ne ko li ko mi nu ta. Ali ga je sud bi na po šte de la.

Vo da je po sta la glat ka po put sta kla. Tru dio se da osta ne pri se bi. Po sled­ njim ato mi ma sna ge, on se iz vu če na da sku. Čuo je re sku pe smu mor skih ga le­ bo va, mo li tve kroz plač i je ca je onih ko ji su plu ta li po vo di, kao on. Ve ro vat no će se smr znu ti i skon ča ti tu, po mi sli dok ga je svest na pu šta la i vra ća la se. Ali i to je bi lo bo lje od uta pa nja.

(17)

Tri sudbine

19 * * *

STU DEN ga pro bu di iz ne sve sti ce. Te lo mu je bi lo iz nu re no i sva ki na let ve­ tra na no sio mu je stra ho vi tu bol. Je dva se usu đu ju ći da mr da, Fe liks po vu če uni šte nu uni for mu stju ar da na to plje nu vo dom. Se va nje bo la po kre nu la vi nu muč ni ne u nje go vom sto ma ku. Ne si gur nom ru kom pre đe pre ko li ca i shva ti da ni je mo kro od vo de, već od kr vi.

Iz gr la mu se ote smeh, is pre ki dan i di vlji. Da kle, šta će bi ti, smr za va nje ili kr va re nje do smr ti? Mo žda je uta pa nje ipak bi lo bo lje. Do sad bi se već svr­ ši lo. Fe liks po la ko ski nu sa ko – po mi sliv ši ra se ja no da mu ne što ni je u re du sa ra me nom – i po ce pa nim de lom obri sa krv s li ca.

Vi še ni je čuo ja u ke. Do pi rao bi po ko ji sla ba šan vri sak, uz dah ili mo li tva, ali ve ći na put ni ka ko ji su sti gli do kle i on, bi li su mr tvi. I ti hi.

Fe liks po gle da leš ko ji je plu tao po red nje ga. Tre ba lo mu je ne ko li ko tre­ nu ta ka da pre po zna li ce, pot pu no be lo i po kri ve no bes krv nim ra na ma.

Vaj li. Go spo de bo že.

Pr vi put ot ka ko je po če la ova noć na mo ra, Fe liks po tra ži smo tu ljak u svom dže pu. Pr sti ma na pi pa ono što je ukrao od čo ve ka ko ji je sa da zu rio pra znim, pla vim oči ma u ne bo.

„Vi še ti ne će tre ba ti“, pro ce di Fe liks kroz zu be što su mu cvo ko ta li, „ali se ku nem bo gom, ka da bih mo gao po no vo da bi ram, ne bih krao od čo ve ka ko ji tre ba da umre. To je kao skr na vlje nje gro ba.“

Fe liks se ni kad ni je mo lio, ali sa da mu se ru ke sklo pi še u mo li tvi. „Ako da nas ov de umrem, lič no ću ti se iz vi ni ti, ako za vr ši mo sa iste stra ne ka pi je. A ako pre ži vim, za kli njem se da ću bi ti bo lji čo vek. Ne ma svr he da ka žem da ću u to me us pe ti, ali ću po ku ša ti da za ra đu jem na po šten na čin.“

Po no vo se one sve stio, a pro bu dio ga je zvuk mo to ra. Otu peo i nem, us peo je da dig ne gla vu. Kroz ma glu za mu će nog vi da, on ugle da brod, a kroz zu ja nje u uši ma za ču po vi ke i me tež.

Fe liks po ku ša da vik ne ali se sa mo za ka šlja.

„Živ sam.“ Glas mu je bio ši šta nje no še no ve trom. „Još sam živ.“

Ni je ose tio kad su ga ru ke iz vu kle na ri bar ski brod po ime nu Den O’Ko nel. Bio je u de li ri ju mu od pro mr zli na i bo lo va kad su ga umo ta li u će be i u usta mu si pa li to pao čaj. Ni je se se ćao ni čeg u ve zi s tim tre nut kom spa sa va nja, ni ti je sa znao ime na lju di ko ji su ga iz vu kli iz kan dži si gur ne smr ti. Ni šta ni je do pi­ ra lo do nje ga, sve dok se ni je pro bu dio u uskom kre ve tu so bi ce oku pa ne sun­ cem, sko ro dva de set če ti ri sa ta na kon što je tor pe do po go dio luk su zni brod.

(18)

Nora Roberts

20

Bi la je mla da i le pa, sa ma glo vi to pla vim oči ma i zlat nim pe ga ma na no­ su i okru glim obra zi ma. Ko sa joj je bi la rav na i sku plje na u pun đu, za pra vo u ne ku vr stu čvo ra, ko ji kao da je kli zio.

Usta joj se iz vi še u osmeh i ona br zo usta de sa sto li ce na ko joj je kr pi la ča ra pe.

„Bud ni ste. Pi tam ste ho će te li ovo ga pu ta osta ti sa na ma.“

Čuo je Ir sku u nje nom gla su i ose tio ja ku ru ku ka ko mu po di že gla vu. Za­ pah nu ga bla gi mi ris la van de.

„Šta...“ Uža snu ga kre šta vi zvuk sop stve nog gla sa. Ose ćao je kao da mu je gr lo spr že no a gla va po kri ve na pr lja vim, pa muč nim kr pa ma.

„Pr vo uzmi te ovo. To je lek ko ji je dok tor osta vio za vas. Ima te upa lu plu ća i ve li ku po se ko ti nu na gla vi, ko ja je za ši ve na. Iz gle da da ste po ki da li ne što u ra me nu. Ali pre ži ve li ste ono naj go re, go spo di ne, i mo že te na mi ru da se od­ ma ra te, jer će mo se mi sta ra ti o va ma.“

„Šta se de si lo? Brod je...“

Le pa usta se sku pi še u rav nu cr tu. „Pro kle ti Nem ci. Pod mor ni ca vas je tor pe do va la. I go re će u pa klu zbog to ga, zbog lju di ko je su po bi li, be ba ko je su ma sa kri ra li.“

Iako joj se su za ko tr lja la niz obraz, ona mu kraj nje struč no da de lek. „Mo­ ra te da se od ma ra te. Pra vo je ču do što ste pre ži ve li, jer je stra da lo vi še od hi­ lja du lju di.“

„Vi še od...“ Fe liks je uhva ti za zglob dok mu je užas pro ba dao te lo. „Hi­ lja du?“

„Mo žda i vi še. Sa da ste u Kvin sta u nu, u naj bo ljem sta nju u kom mo že te bi ti.“ Mla da Ir ki nja na kri vi gla vu. „Ame ri ka nac ste?“

Sko ro da je ta ko, po mi sli Fe liks, s ob zi rom da vi še od dva na est go di na ni je vi deo oba le rod ne En gle ske. „Da. Tre ba mi...“

„Čaj“, za vr ši ona. „I čor ba.“ Za tim pri đe vra ti ma i vik nu: „Ma ma! Pro bu dio se i iz gle da da će osta ti u tom sta nju.“ On da ga po gle da i bla go re če: „Od mah se vra ćam s ne čim to plim.“

„Mo lim vas. Ko ste vi?“

„Ja?“ Ona se na sme ši, div no, to plo. „Ja sam Meg. Meg O’Raj li, a vi ste u do mu mo jih ro di te lja, Pe ta i Me ri O’Raj li, gde ste do bro do šli sve dok ne ozdra­ vi te. A va še ime, go spo di ne?“

„Grin fild. Fe liks Grin fild.“

„Bog vas bla go slo vio, go spo di ne Grin fild.“

„Če kaj te... na bro du je bi la jed na že na sa de ča kom. Ka nin gam.“

Ža lje nje joj pre đe pre ko li ca. „Još sa sta vlja ju spi sak ime na. Pro ve ri ću, čim bu dem mo gla. Sa da se od ma raj te, idem po čaj.“

Referências

Documentos relacionados

Tendo visto a mudança pela NOB SUS em 1996, o curso de odontologia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE incluiu em seu plano de ensino as diretrizes do PSF, para

este artigo teve por objectivo analisar a contribuição do paraquato no contexto geral das intoxicações agudas no nosso país, no período de 2004 a 2006, com base em casos e óbitos

atleta ao equipamento permitindo que os saltos alcancem as mesmas alturas executadas em competição não é uma tarefa elementar. Além disto, a movimentação da

1.4 O Quinto Encontro analisou os quatro temas seguintes: o reforço e a participação da sociedade civil organizada nos processos de integração regional na América Latina e nas

12:16:02 Para THOMAS GREG & SONS GRAFICA E SERVICOS, INDUSTRIA E COME - Favor enviar a Planilha da Proposta com o valor atualizado conforme a fase de lances, como consta no

Essa nomenclatura visa trazer uma nova proposta paradigmática e, conseqüentemente, relacional acerca dessa fase de significativas mudanças biopsicossociais e espirituais que a

Resta claro que os principais resultados obtidos neste artigo são a verificação de volatilidade e distribuição de pesos intermediária na abordagem de paridade de

Este tipo de membranas como não se baseia em seletividade de material é usada exclusivamente como uma barreira física que separa a fase gasosa da líquida e